Dáša Lukůvková na svých propracovaných obrazech spontánně zachycuje hloubku svých prožitků. Nic nepředstírá, když se barvami a štětcem pořád znovu pouští do neustálého hledání krásy, lásky a dobra.

Její obrazy jsou záznamem toulek po magických světech a záhadných vesmírech. Díky výtvarnému sdělení obrazů jsou subjektivních pocity Dáši Lukůvkové srozumitelné pro každého vnímavého diváka.

„Maluji, jak doufám, s pokorou a láskou, obrazy na způsob portrétních alegorií, mandal s pradávnými posvátnými symboly. Ráda tvořím magické krajiny a jsem vždy šťastná, když můj obraz osloví, potěší i pohladí. Malovat pro mne znamená milovat, milovat ten nekonečný vesmír, jeho věčná, hluboká tajemství, kouzlo proměn, krásu tvoření," vyznala se autorka, která je známá také tvorbou tarotových karet.

Její obrazy mohli obdivovat například v Holandsku, Německu, Belgii, USA nebo Austrálii.

Další z výtvarníků, který se od 5. září představí na linhartovském zámku, je sklář a fotograf Petr Slavkovský z Vrbna pod Pradědem. „Působí ve sklárně Jakub, která se specializuje na výrobu lesního skla. To bylo u nás populární už ve čtrnáctém a šestnáctém století. Mimo to Petr Slavkovský nalezl zalíbení také ve fotografování, a našel v sobě mimořádný talent.

Na zámku představí kolekcí fotografií na téma Krajina a lidské tváře. Tradičně se představí na zámku také polští výtvarníci," pozval na zámek jeho kastelán Jaroslav Hrubý.

Úspěch noční prohlídky

Mimořádný ohlas měla zatím poslední velká akce, a to noční prohlídka zámku v Linhartovech s Julesem Vernem. V sobotu 22. srpna přivítal zámek návštěvníky, kteří si v noci prohlédli v deseti sklepních prostorech vynálezy Julese Verna a hlavně jeho podmořský svět. Před bránou zámku se vytvořila dlouhá řada návštěvníků, kteří byli zvědaví, jak zámek vypadá osvětlený sedmi tisíci svíček to mimochodem bylo o dva tisíce více než vloni.

Když se všichni potěšili běžnými expozicemi i papírovými plastikami ponorky Nautilus, bohatě zbarvených hlubinných ryb, želv, ježovek, chobotnic a medúz, čekalo je další představení na obloze v podobě velkého ohňostroje.

„Chci moc poděkovat všem, kteří se podíleli na propagaci našeho zámečku. Na noční prohlídku se přišlo podívat přes 1600 platících a dalších nejméně dvě stě neplatících návštěvníků, protože malé děti mají vstup zdarma," uzavřel kastelán Jaroslav Hrubý.