O titul nejslavnějšího českého loupežníka se přetahují Václav Babinský, Nikola Šuhaj, Kajínek a Rumcajs. Ve světě je nejproslulejším loupežníkem Hotzenplotz, pojmenovaný podle německého názvu Osoblahy.

Příběhy potrhlého loupežníka Hotzenplotze byly zfilmovány a přeloženy do více než třiceti jazyků včetně korejštiny, čínštiny a japonštiny. V češtině vyšly knížky o Hotzenplotzovi poprvé až v roce 2014. Vydavatelé dlouho nevěděli, jak uchopit sudetoněmecký původ spisovatele Otfrieda Preusslera. Loupežník s křivým nosem, bambitkami a noži nakonec dostal od překladatelů lehce počeštěné jméno Hocenploc.

Na polský kamion spadly v Bruntálu-Kunově tři olše, pomohli mu hasiči.
Na polský kamion spadly olše, uvěznily ho v Kunově

Dnes už se k Hotzenplotzovi hrdě hlásí i Osoblaha, která mu loni postavila sochu na náměstí. Zatímco u nás jsou pohádky s Hotzenplotzem téměř neznámé, ve světě na jeho knížkách a filmech vyrostlo několik generací. Mnozí zahraniční fanoušci Hotzenplotze přijížděli do Osoblahy hledat hrdinu svého dětství. „Pan spisovatel Preussler v Osoblaze nikdy nebyl. Když psal loupežnickou pohádku a vymýšlel jméno pro hlavní postavu, prostě se mu náhodou vybavilo jméno Osoblahy Hotzenplotz. Rozhodli jsme se na náměstí postavit sochu Hotzenplotze, protože se k našemu slavnému jmenovci hrdě hlásíme,“ řekl přesně před rokem při odhalování sochy starosta Osoblahy Antonín Rous.

Speciální parní vlak vyrazí z Třemešné dnes v 10.45 hodin směrem do Osoblahy. V některé ze stovky zatáček úzkokolejky bude u trati číhat Hotzenplotz. Program si připravili také ochotníci z Osoblahy, představí se chovatelé ptactva z Hynčic a nebude chybět ani jízda na koních nebo v koňském povoze. Na zpáteční jízdu vlak vyrazí z Osoblahy v 15.10 hodin.

Soutěž ve vodním záchranářství na Slezské Hartě letos prověřila celkem 21 čtyřčlenných týmů profesionálních a dobrovolných hasičů z celé republiky. Přijeli i polští hasiči z Prudniku a Hlubčic.
Hasiči na Slezské Hartě soutěžili v zachraňování
Následky kůrovcové kalamity - pohled od speleoterapie u Zlatých Hor přes pramennou oblast Zlatého potoka na protější kopce.
Méně kácení a bez chemie. Proti kůrovci budou na Rejvízu postupovat jinak