V roce 2013 soubor oslavil deset let působení. Nyní je to tedy dvanáct let od jeho založení. Jak se Záplatě teď daří, popřípadě došlo 
k nějakým změnám?

Záplatě se daří, máme teď novou hru, kterou sehnala moje přítelkyně, a dokonce si v ní i zahrála jednu z hlavních rolí. Hra se jmenuje Klaun, napsal ji Pavel Němec. Zní to jako nějaká sranda, ale právě že zdání klame. Je to drama odehrávající se ve středověku.

Hlavní zápletkou je střet mezi klaunem a královnou a mezitím se odehrává i příběh, který vám však neprozradím, ať se máte na co těšit. Hru jsme nacvičovali čtyři měsíce a premiéru měla u příležitosti Dnů města Bruntálu. Lidem se líbila, podle mě měla veliký úspěch.

Kostýmy nám zapůjčili z opavské půjčovny kostýmů plus některé jsme si nechali ušít. Kulisy už jsme obstarali nebo některé i vyrobili sami.

Když tedy budeme řešit novou hru, kolikátá to vlastně již je?

Měla by to být už vlastně jedenáctá divadelní hra v pořadí. Mimo divadlo totiž vystupujeme i po bruntálských klubech, například v Africe, kde hrajeme většinou hry vlastní produkce.

Je podle vás těžké najít v dnešní době herce a lidi s nadšením pro umění?

No, myslím, že docela ano. Když se ke mně dostane mladý člověk z gymplu, tak většinou přivede ještě někoho, hrají s námi, než pokračují na vysokou. Takže moc dlouhé trvání to nemívá.
V poslední době už je to trochu slabší, přemýšlím o náboru. Ale neměl jsem problém najít lidi na hry.

Jinak by se dalo říct, že jsem taková herecká škola tady v Bruntále, už se u nás vystřídalo asi okolo čtyřiceti lidí. Musel bych to ale spočítat. V téhle hře jsou také mladí lidé ze střední, kterým se ale bohužel již též blíží vysoká. Z herců přímo v této hře vám mohu představit například Adrianu Šulcovou, která hraje trochu chlapeckou roli – panoše, a Ondru Zemana hrajícího šaška.

Moje přítelkyně Blanka Schovajsová si zahraje roli královny, tato role byla na dnech města vlastně její premiérou, co se týká hraní. Poté zde mám i déle působící lidi, jako jsou Adam Doležel hrající hlavní roli klauna, a starou dobrou nápovědu Míšu Mlčochovou. No a já tam taky hraju takovou miniroli.

Zmínil jste role šaška a klauna, jaký je mezi nimi rozdíl?

Klaun představuje starší, vážnější a ironičtější postavu. Oproti tomu šašek je spíš takový rozlítaný, dá se říct i veselejší, praštěnější mladík. Ale v téhle hře jde o vztahy mezi nimi. Takže v tomto případě jde veškerá legrace stranou.

Jak to vidíte se souborem do budoucna?

Samozřejmě budeme fungovat dál. Zatím hledáme vhodný scénář, mám pár tipů, ale nebudu zatím nic prozrazovat. Vzkaz mám pro zájemce: Pokud měl někdo při Dnech města Bruntálu napilno, zapomněl se u jiných atrakcí a nestihl premiéru hry Klaun, má poslední šanci přijít se podívat na reprízu, která se bude konat v pátek 4. prosince v bruntálském divadle od 19 hodin.

Vstupné bude symbolických 60 korun. Hra je opravdu pěkně napsaná i dobře obsazená, takže pokud přijdete, máte se na co těšit. Za náš soubor vás všechny srdečně zvu.

Miriam Opletalová