V Krnově se na sedmém ročníku festivalu sešli od pátku do neděle nejen fanoušci, ale také vzácné kopie sedmdesátimilimetrových filmů z evropských i amerických archivů. Některé osobně přivezli soukromí sběratelé.

Co vše potřebuje vědět překladatel

Akci provázela řada seminářů, přednášek, filmových ukázek, výstava promítací techniky a filmových plakátů. Přestože sedmdesátkové filmy většinou nemají originální české titulky, museli si krnovští kinaři často sami poradit s překladem, a docházelo při tom k docela absurdním situacím.

„Například film Polární stanice Zebra, který pojednává o záchranné misi americké ponorky v nedostupných oblastech Antarktidy, se nám podařilo sehnat jen v německé verzi.

Překladatelka, která nám pomáhala připravit české titulky, dělala svou práci poctivě a odborné věci konzultovala s odborníky. Na britské a americké ambasádě v Praze byli hodně překvapeni, když se jim dovolala starší dáma a vyptávala se jich, jak fungují různé armádní a technické systémy na ponorkách,“ prozradil vedoucí kina Mír 70 Pavel Tomešek, který má hlavní zásluhu na tom, že krnovské promítačky sedmdesátek stále ještě fungují.

Vzpomínka na potopení Titaniku

„Chceme touto přehlídkou představit filmový formát 70mm jako jedinečnou atrakci své doby.

Mnoha výpravným filmům toto extrémně velké filmové plátno dodává neopakovatelnou atmosféru, které není schopno dosáhnout žádné domácí kino. Letos nám shodou okolností termín přehlídky korespondoval s výročím tragédie zaoceánské lodi Titanic, která se potopila v noci ze 14. na 15. dubna 1912. V Krnově jsme na minutu přesně po sto letech promítli stejnojmenný velkofilm Jamese Camerona,“ doplnil dramaturg krnovské přehlídky Jakub Klíma.

„Přestože Titanic byl vyroben také na sedmdesátce, v Krnově jsme mohli promítat jen novou digitální verzi ve 3D. James Cameron totiž nikomu nedal souhlas promítat původní 2D verzi, aby nekonkurovala té trojrozměrné. Tak mám pro vás aspoň důkaz, že Titanic na sedmdesátce skutečně existuje. Toto je to originální zaváděcí pás, kterým se Titanic zakládal do sedmdesátkové promítačky,“ řekl Pavel Tomešek, když v bílých rukavičkách rozvinul jako vzácnou relikvii metrový kus filmu. Zvedl ho nad hlavu a ukázal divákům v sále s omluvou, že takovou cennost nemůže nechat kolovat.

Starostčiny vzpomínky na papeže

Krnovská starostka Alena Krušinová přišla pozdravit filmové fanoušky a podívat se na film Ve službách papeže.

„Tento film ve mně vyvolává řadu vzpomínek, protože jsem ho viděla při své první návštěvě Prahy,“ prozradila starostka a dodala dobrou zprávu, že město se už začalo zabývat požadavkem na bezbariérovou úpravou kina Mír 70.

Film Ve službách papeže, který pojednává o vztahu sochaře Michelangela s papežem a zachycuje vznik slavného stropu Sixtinské kaple, byl v Krnově uveden ve verzi určené pro nepříliš vzdělané americké publikum. Proto byla před samotný film zařazena krátká instruktáž o tom, kdo to vlastně byl Michelangelo a co vytvořil.

Festival Krrr! představil také různé rarity. Diváky čekaly například ukázky, jak se tatáž sekvence Indiana Jonese nadabovala v různých zemích. Harrison Ford v Krnově mluvil nejen anglicky, ale také španělsky, česky, francouzsky nebo maďarsky.