„Veškeré kříže autor nafotografoval a veškeré kříže od těch nejstarších u nás v muzeu představuje. Jde o kříže s Kristem od nejstarších z Křížové cesty v Rudě 
z roku 1760 až po současné kříže dřevěné," řekl historik umění rýmařovského muzea Michal Vyhlídal.

Výstava díky svému rozsahu a komplexnosti stojí rozhodně za zhlédnutí a do muzea je možné se zajít přesvědčit ještě do středy 8. dubna. K výstavě chystají pracovníci muzea zvláštní soupis, též s legendou, odkud který kříž pochází.

„Počítáme se čtyřiadvaceti stranami textu s kapitolami, jež zahrnují očíslované jednotlivé kříže, které zaneseme do mapy," uvedl Michal Vyhlídal. Soupis se může stát vítaným turistickým doplňkem.

„Turisté i celé rodiny si klidně mohou udělat pár výletů po Rýmařovsku, řídit se podle mapy. Já osobně se domnívám, že řada lidí ani neví, kde se některé kříže nalézají," ujistil historik umění.

Lidé znají většinou jen ty kříže, které stojí poblíž silnic, ale málokdo prý vyrazí jen tak přímo do terénu a hledá podobně jako vystavující autor Miloslav Marek kříže, na loukách, u lesa. Ke každému kříži se vztahuje jiný příběh, každý vznikl v jiné době.

Miloslav Marek …je absolventem hornicko-geologické fakulty Vysoké školy báňské v Ostravě. Pracoval v Geologickém průzkumu v Ostravě jako geolog a expert v zahraničí, později jako vedoucí odboru a tajemník Městského úřadu v Rýmařově a taktéž jako mluvčí rýmařovské nemocnice. Fotografuje od dětství, pro radost, pro rodinu, přátele.