Konspirace, která nese jméno autora

Zkusme na chvíli zapomenout, že konspirační teorie jsou nesmysly šířené paranoidními seniory a manipulátory. Zkusme se na konspirace podívat jako na vzdáleného příbuzného zavedených literárních žánrů typu sci-fi nebo záhadologie. Jistě, je tu podstatný rozdíl. Zatímco na dezinformačních webech spřádají své konspirace nedohledatelní anonymové, každý pořádný román včetně KON$PIRACE hrdě nese na trh jméno autora.

Pavel Hénik je krnovský rodák, který se usadil v Praze.
Pavel Hénik: Dialogy si čtu nahlas a zkoumám jak mi to „leze z pusy ven“

Férová hra se čtenářem

Pavel Hénik svou KON$PIRACÍ nehodlá čtenáře uvést v omyl nebo zmanipulovat. Pouze stimuluje jeho fantazii a logiku v zábavné hře "Jak se to všechno mohlo odehrát doopravdy?". Možná jde o novou literární formu inspirovanou konspiracemi. Nebo o alegorické podobenství k naší současnosti. Nebo věrně zachycenou realitu v paralelním vesmíru?

Jak to bylo doopravdy?

Na KON$PIRACI je nejzábavnější, že Hénik při vymýšlení absurdního námětu nepotřeboval fantazii, ale fakta. Nehledal inspiraci na pochybných aeronetech, ale stačilo se začíst do seriózního zpravodajství mainstreamových médií. Číňané obviňují Američany, že vypustili virus na Světových armádních hrách v říjnu 2019 ve Wu-chanu.

Pavel Hénik.
Pavel Hénik, spisovatel z Krnova, v Praze představí Korporaci

Respektovaní odborníci se přou, zda virus zmutoval ve zvířeti nebo v laboratoři. Premiér AB možná zorganizoval únos svého syna a brutálně zneužil psychiatrii. Nebo má psychiatricky nemocného potomka, jehož úsudek zatemňují bludy. Neexistuje způsob jak si čtenář u takového zpravodajství může ověřit pravdu. Nevíme, zda byl premiérův syn unesen nebo léčen. Ani žádná teorie o pacientovi nula není o moc pravděpodobnější než ty ostatní. Proč vlastně Česko vyvíjí vlastní vakcínu a premiérův svěřenský fond expanduje v sektoru umělého oplodňování?

Politika za časů pandemie

Jisté je jen to, že premiér si na každého vede složku, skoupil významná média a jeho tým komunikačních expertů dovedl politický marketing k dokonalosti. Jeho rozpínavá korporace bezohledně pohlcovala konkurenci a vysává veřejné rozpočty.

Pohybujeme se v době, kdy pomocí pandemických zákonů lze zdůvodnit cokoliv. Třeba odložení voleb, zákaz nočního vycházení a zákazy shromažďování a demonstrací nebo uzavření hranic. Nové technologie jsou připraveny vstoupit do našich životů v roli velkého bratra. Tenhle naprosto absurdní svět pro KON$PIRACI nevymyslel Pavel Hénik, ale realita.

Pavel Hénik.
Pavel Hénik: mezi anglicky mluvícími mi psaní moc nešlo

Teď stačí už jen čtenářům předložit román, který všechny ty záhady a události propojí do jednoho celku a nabídne čtenářům fiktivní vysvětlení, jak se to všechno mohlo odehrát doopravdy.

KON$PIRACE a KORPORAC€

Pavel Hénik v KON$PIRACI zdokonalil tvůrčí metodu, jakou známe už z jeho předchozího románu KORPORAC€. V reálném čase mistrovsky splétá několik příběhů současně. Čtenář od počátku tuší, že se protnou, ale až k tomu dojde, bude to pro něj pořádné překvápko.

Jako základní ingredience román KON$PIRACE potřebuje postavu neúplatného novináře investigativce a jeho tajuplné zdroje, nějaké ty vztahové trojúhelníky, sex, dávné rodinné tajemství, geopolitické hry, vraždu na politickou objednávku a hlavně potrhlého filozofa, který všechno intoušsky komentuje pomocí citátů. Třeba jak stát začíná splývat s korporací.

Pavel Hénik
Pavel Hénik: Když se pořizování věcí stane smyslem života, je něco špatně

Jak dochází k přerodu tržního kapitalismu do státního. Proč lidem nevadí zhroucení demokracie a rádi vymění svobodu za příslib bezpečí ve svaté protivirové válce. Na svých přednáškách Hénikův filozof rozvádí geniální glosy typu: „Existovalo vůbec slovo obmyšlenost před premiérem AB? Vždyť i Google zná pouze obmyslnost“.

Neziskovka, kampaň, kobliha, novináři…

Až díky Hénikovým postřehům si naplno uvědomíme, jakých významových posunů se v uplynulých letech dočkala slova jako neziskovka, kampaň, kobliha, novináři nebo svěřenský fond.

„KON$PIRACI lze bez velkého přehánění označit za nejaktuálnější román současnosti. Děj se odehrává v blíže neurčené budoucnosti a vede k zamyšlení, jak bude vypadat svět, až skončí koronakrize. Možná se zbavíme strachu, začneme si užívat plnohodnotný svobodný život a slovo lockdown se stane pouhým heslem v učebnici dějepisu. Anebo se pohotově zrodí jiná, mnohem nebezpečnější pandemie, která přinese ještě agresivnější mutaci z mutace jiné mutace… a mediální továrny už nikdy nevypnou chrliče děsu a politici ještě víc utáhnou šrouby za souhlasného mručení vystrašené většiny. Opravdu hrozí, že se předpandemický svět nikdy nevrátí, a nám nezbyde nic jiného, než se naučit žít v nové paralelní realitě?“, komentuje uvedení knižní novinky na trh nakladatelství PelMel knihy.