Z těch česko-slovenských dorazí Václav Marhoul, Tomáš Vorel, Martin Šulík, Josef Trojan, Viktor Dvořák nebo polský herec Olaf Lubaszenko, známý z filmu je třeba zabít Sekala a řada dalších.

Retrospektiva děl režiséra Miloše Formana bude opět k vidění na letošní filmové přehlídce v Těšíně.
Těšín bude hostit české i polské hvězdy. Připomene Formana a vzdá hold Havlovi

K vidění budou filmy české, slovenské a polské, klasika historie filmu, ale i nějaké premiéry. Mezi ty patří filmová prvotina českého spisovatele a režiséra Patrika Hartla Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Stejně jako každý rok připravili organizátoři retrospektivu filmů některého z věhlasných režisérů. Letos vzdají hold Čechovi, který coby filmař dobyl Hollywood - Miloši Formanovi.

Pocta Václavu Havlovi

Milovníci filmu se mohou těšit také na snímky věnované prvnímu českému prezidentovi Václavu Havlovi a to u příležitosti 10. výročí úmrtí tohoto českého spisovatele, dramatika a politika. Součástí „Havlovského“ vzpomínání bude i večeře zkomponovaná z oblíbených receptů Václava Havla. Kromě toho připravili organizátoři také výstavu Václav Havel, politika a svědomí.

Projížďky zámeckých parkem v Karviné v kočáře taženém koňmi. Kočím je už 15 let pan Valter Broda. Karviná, červenec 2021.
VIDEO: Zámecký park v Karviné z koňského kočáru. Už jste jeli? Stojí to za to

Díky letošnímu letnímu termínu Kino na hranici nabídne i více plenérových představení. „Chceme jít ven, připravili jsme hodně plenérových projekcí. Od soboty promítáme plenérové kino ve festivalovém klubu v těšínském pivovaru a
denně promítáme legendární české filmy na náměstí v Českém Těšíně,“ řekl Jakub Gajdica programový ředitel ze českou stranu.

Polské kino v hlavní roli

Kino na hranici, to je filmový svátek zejména pro milovníky polské kinematografie a tomu také odpovídá zájem polských médií, a účast tvůrců. Kterých do Těšína během pěti dnů přijedou desítky. Diváci festivalu Kino na hranici budou mít letos například možnost zhlédnout filmy tohoto celoevropsky uznávaného režiséra Andrzeje Żuławského, ale také pobesedovat s hosty retrospektivy – umělci, kteří byli s Andrzejem Żuławským spjati. Svou účast v Těšíně už přislíbili Andrzej Korzyński a Andrzej J. Jaroszewicz.

Jak naznačila ředitelka přehlídky Jolanta Dygoś, kvůli koronavirovým opatřením na celém světě se mění termíny dalších filmových festivalů, například toho v Karlových Varech a tak organizátoři Kina na hranici do budoucna zřejmě také změní termín konání. Nebude již na jaře jako do roku 2019, ale stanoven bude nový, s největší pravděpodobností termín během letních prázdnin.