Koronavirová opatření na počátku dubna udělala čáru přes rozpočet knihkupcům i spisovatelům, takže křest obou knížek v krnovské knihovně bylo nutné přeložit na konec září. Setkání čtenářů s Jaroslavem Konvičkou bylo pojato jako talk show, ve které krnovská učitelka Markéta Jurošková Bezručová zpovídala svého bývalého žáka, dnes kolegu učitele.

Krnovští pedagogové si povídali o knížce, jejíž hlavní hrdinkou je učitelka z Krnova. Prozradili, že městečko Leopoldov, ve kterém žije učitelka Alenka, je ve skutečnosti Krnov. Úzkostlivě si ale dávali pozor, aby ani v náznaku nevyzradili šokující konec Alenčina příběhu. Moment překvapení je ten nejdůležitější zážitek, který si bude čtenář Konvičkovy knihy pamatovat.

Starostka Liptaně Blanka Klimošková uctila ochránce hranic, kteří byli zastřeleni  22. září 1938.  Přidali se i fanoušci Osoblažky.
OBRAZEM: Proč je hrob zastřelených obětí Liptaňské tragédie v Polsku?

Jaroslav Konvička cítil potřebu psaní už v dětství. Plány na svou první knížku začal spřádat hned po maturitě. Svou povídkovou prvotinu Kdysi dávno v budoucnu vydal ve třiadvaceti letech.

Daní za mladickou nedočkavost byla určitá nedotaženost knížky s 35 povídkami. Dnes již je autor vybavený dostatkem zkušeností i trpělivosti, takže se rozhodl předčasně narozenou knížku vydat znovu a pořádně. Dnes už je vymazlená po všech stránkách.

Největším bonusem jsou ilustrace připomínající Malého prince, což samo o sobě hodně prozrazuje o žánru povídek. Někomu mohou připomínat bajky tím, kolik myšlenek lze zkomprimovat do krátkého zábavného textu. 

Herečka Monika Zoubková vydala knihu pohádek Brok, Flek a strašidla. Na křtu knihy se ožila dávná historka o seznámení s Ivou Janžurovou v krnovském divadle.
Zoubková a Janžurová na křtu knihy vzpomínaly na seznámení v Krnově

Přestože celou knížku lze přečíst během pár hodin, každá z povídek je podnět k dlouhému přemýšlení nad otázkami života a smrti anebo alegoriemi lidských vlastností.

Role kmotry Konvičkových knížek se ujala krnovská spisovatelka Sára Rejdová, která vydala svou prvotinu již v 17 letech, takže má se křty, autogramiádami a autorským čtením bohaté zkušenosti.