Na přelomu února a března se do Krnova sjeli studenti pedagogických škol, aby si změřili své síly v oblasti hudby a zpěvu. Mladí hudebníci odborné porotě předvedli hru na klavír, varhany, akordeon, ale také klasický, vokální, muzikálový nebo sborový zpěv.

„Některé talenty potkáváme v této soutěži každý rok, takže můžeme sledovat jak se stále zlepšují. Také se těšíme na nově vznikající seskupení, i na ty, které se sice personálně obměňují mladšími, ale stále pokračují ve své činnosti,“ popsal soutěž porotce Jiří Kusák.

Zatímco porotci se těší na hudební výkony, pro účastníky festivalu je After párty v krnovském Kofola music clubu, kde se mohou odreagovat od napětí na jevišti. „After párty mě překvapila tím, jak spontánně se dokážou studenti bavit na svém večírku. Před rozchodem završili akci sborovým zpěvem,“ dodal provozovatel klubu Martin Hradečný, který na After párty pouštěl hudbu na přání.

Poslední festivalový den v divadle proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků. Z našeho regionu získala čestné uznání za sólový muzikálový zpěv studentka krnovské střední pedagogické a zdravotnické školy Kristina Vránová. Skvělé první místo bylo odměnou za celoroční dřinu pro dívčí pěvecký sbor Ars Voce z Krnova.

„Jsem šťastná, že Ars Voce získal první cenu, a jsem přesvědčena, že si mohl sáhnout na nejvyšší ocenění právem. Podle mě děvčata zpívala tak, jak ještě nikdy,“ vyzdvihla výkon dívčího pěveckého sboru ředitelka krnovské střední pedagogické a zdravotnické školy Hana Košuličová.

„Samozřejmě také já mám obrovskou radost, ale nejen ze samotného vítězství v soutěži. Už předtím jsem byl při zkouškách z výkonů sboru tak nadšený, že mi v podstatě bylo jedno, jestli budeme třetí, první, druzí nebo čtvrtí. Nejdůležitější pro mě bylo, že holky zazpívaly tak, jako ještě nikdy před tím. Pro mě v tu chvíli už byly vítězky bez ohledu na to, co řekne porota,“ řekl sbormistr Ars Voce Kamil Trávníček.

Festival si pochvalovali také učitelé z mimokrnovských pedagogických škol, a to mnozí přijeli z Prahy, takže měli co srovnávat. „Holky a kluci, kteří dokážou zdravě soupeřit v hudbě, to se mi vždycky líbilo. Tady v Krnově na mě to setkání působí velmi pozitivně,“ pochlubila se Jana Egemová, sbormistryně Pěveckého sboru Evropská Praha.

Aby hudební festival nebyl jen o hudbě, slavnostní galavečer v divadle vyvrcholil divadelně dramatickou recitací krnovského seskupení Červiven.

Radek Vráblík