Na trávníku nebo u občerstvení se zdravili kamarádi, psi různých ras a velikostí se vesele očichávali a děti běhaly a hrály si ve slunečném odpoledni. Na akci se mimo jiné představil nový taneční styl párového tance, který návštěvníkům ukázali brněnští tanečníci z High Edition.

Ve vzdálenějším konci zahrady se procházeli koně ze stájí v Kostelci. Zájemci mohli svou projížďkou přispět na opravu střechy po tornádu. Mezi stromy si házeli dospělí muži létajícím talířem. Pod korunami stromů mezitím vznikala po celé odpoledne umělecká díla při avizovaném graffiti jamu.

Stačilo si na chvíli sednout, přestat myslet na trable za plotem zahrady a nechat se unést podívanou, kterou někteří umělci předváděli. „Graffiti je pro mne koníček. V normálním životě pracuji ve stavebnictví. A asi by to tak i mělo zůstat, aby se z tvorby nestala rutina a já měl z tvoření stále radost. Díla tvořím na venkovní zdi, v interiérech, na plátno nebo jako dnes na sololitovou desku. Podle množství barev stojí jedno dílo od tisíce korun výše, záleží na velikosti a náročnosti," řekl Jiří Procházka z Ostravy.

Mezi dalšími umělci byl i Lukáš Pavlíček z Opavy, který předvedl své umění několikametrovým velkoformátovým graffiti nastříkaným na fólii a také skvělým obrazem skřeta.

Mezi umělci se procházelo mnoho dětí. Některé, oproti dospělým, netrpěly ostychem a vydaly se přímo za umělci a pokládaly jim všetečné dotazy. Proč třeba používají černou, co by oni na obraze změnili a proč to vlastně dělají? A umělci nezklamali. Ochotně přerušili tvorbu a začali si vyprávět buď s dospělými, několika kluky nebo s holčičkou, která s sebou nosila plyšového dalmatina s obrovskou modrou kytkou na obojku.

Počasí se vydařilo a podle spokojenosti návštěvníků je i v Krnově prostor pro tento styl hudby a kultury. „Moc se mi tu líbí. Jen je škoda, že nepřišlo o trochu víc lidí. Vzala jsem s sebou malého syna a tomu se tady taky moc líbí. Už to chtělo dovézt do Krnova i trochu jiný styl kultury a hudby," pochvalovala si Eva Kozáková z Krnova.

Toto sobotní odpoledne si zde přišli návštěvníci odpočinout a relaxovat. Organizátorovi prvního ročníku festivalu Rámus v Krnově Radku Musilovi patří zasloužené poděkování.

Anna Dohnalová