Festival, který se zrodil před osmi lety jako vzpomínka na velkou povodeň, si brzy získal oblibu, prestiž a stovky fanoušků. Je to zásluha především starosty Holčovic Pavla Šprinze a organizátora kulturních akcí Martina Hradečného, kteří se v malé vesničce na konci světa odhodlali rozjet logisticky náročný projekt.

Tajemství úspěchu festivalu vystihuje motto: Holčovice jsou místo, které si zamilujete. Bonusem letošního ročníku byla nová rozhledna nad Holčovicemi a ve festivalovém areálu nechyběl ani dětský koutek.

„Z hlediska návštěvnosti to byl druhý nejúspěšnější ročník. Občas nás sice potrápil déšť, ale v areálu TJ Tatran Holčovice bylo dost místa pod střechou nebo pod plachtou, aby se všichni měli kam schovat. Dlouho budu vzpomínat na velkolepý příjezd kapely Švihadlo. Sotva překročili bránu, jako na povel ustal déšť a nad pódiem zasvítilo slunce.

Proto jsem kapelu uváděl s tím, že pohodové reggae Švihadla se prostě bez sluníčka neobejde," popsal festivalové zážitky vyčerpaný, ale spokojený Martin Hradečný, který už má plno nápadů, jak vylepšit příští ročník.

„Všiml jsem si, že několik řidičů se před zpáteční cestou shánělo po testu na alkohol, aby měli jistotu, že už mohou usednout za volant. Protože návštěvníci festivalu přijíždí z celé republiky, měli bychom se příště postarat nejen o parkování a stanování, ale také aby každý řidič měl možnost si zkontrolovat zbytkový alkohol," doplnil Hradečný, kterého potěšil také velký zájem o speciální festivalové autobusy Krnov – Holčovice, které se podařilo optimálně naplnit.