Den odstartuje workshop, ve kterém se děti i dospělí vydají interaktivní formou prozkoumat populární písně této zábavné operety. Sobotní program vyvrcholí na výpravnou operetou Polská krev v podání operního souboru Národního divadla Brno.

Hukvaldskou oboru zaplní orchestr, smíšený a dětský sbor, tanečníci a sólisté. V neděli se mohou festivaloví hosté v hukvaldské oboře těšit na velké finále v podání sopranistky Kateřiny Kněžíkové, která vystoupí společně s Janáčkovou filharmonií Ostrava pod taktovkou dirigenta Roberta Jindry.

Momentka z hudebního festivalu Leoše Janáčka.
Změna místa Janáčkova festivalu: úvod bude pod střechou

Na koncertu pod širým nebem zazní série písní od českých a francouzských klasiků. Po koncertu se uskuteční autogramiáda nového CD Kateřiny Kněžíkové: Phydilé. V případě deště se koncert přesune do Domu kultury města Ostravy. Polská krev se v případě vydatného deště ruší. Partnerem celého festivalového víkendu je Nadace ČEZ.

„Když jsme na konci května festival zahajovali, měli jsme pouze mlhavou představu o tom, jak to všechno zvládneme. Byli jsme první v republice, kdo se rozhodl uspořádat tako rozsáhlou kulturní akci s diváky. Jsem velmi rád, že si diváci na koncerty i přes všechny komplikace našli cestu a vytvořili pravou festivalovou atmosféru, na kterou jsme se my i umělci po dlouhé měsíce těšili. Věřím, že závěrečný koncert festivalu zaplní hukvaldskou oboru tak, jako tomu bylo v minulých letech,“ říká Jaromír Javůrek, ředitel MHFLJ.

Program finálového víkendu na Hukvaldech je dramaturgicky přizpůsoben rodinám s dětmi včetně zvýhodněného rodinného vstupného. Vstupenky na všechny programy jsou dostupné na www.mhflj.cz.

O FestivaluMezinárodní hudební festival Leoše Janáčka vznikl v roce 2018 sloučením dvou významných festivalů klasické hudby nesoucích jméno Leoše Janáčka: Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy. Jeho cílem je prezentace děl klasické hudby v Moravskoslezském kraji s důrazem na dílo a odkaz Leoše Janáčka, v podání špičkových českých a zahraničních umělců a souborů. Festival je dlouholetým členem Evropské festivalové asociace, kde je společně s Pražským jarem jediným zástupcem České republiky a reprezentuje tak české festivalové dění a českou klasickou hudbu i na této platformě.