Velký film potřebuje velké promítací plátno. Na základě této úvahy vznikl největší filmový formát v historii. Filmy „sedmdesátky“ sice nabízely divákům nejostřejší obraz a nejvíc detailů, ale výroba filmových kopií byla velmi nákladná.

V distribuční síti postupně novinek na sedmdesátkách ubývalo. Zatímco většina kin se promítaček na sedmdesátky zbavovala, krnovské kino Mír šlo opačným směrem a postavilo na této technické raritě festival Krrr!.

Jaký byl letošní 13. ročník festivalu? Na poslední chvíli z programu Krrr! vypadl film z roku 2017 Nit přízraků. Naopak se podařilo do něj improvizovaně zařadit Amadea jako poctu Miloši Formanovi.

Ten zesnul v den zahájení festivalu. Účastníci Krrr! nejspíš budou dlouho vzpomínat na drama s tématem holocaustu Jménem mých blízkých, které sice od natočení v roce 1983 patří do zlatého fondu světové kinematografie, ale u nás se nikdy nepromítalo v kinech ani v televizi.

Názornou ukázkou, jakou hodnotu k diváckému zážitku dokáže přidat extrémně ostrý obraz na zakřiveném plátně, byla Apokalypsa. Snad každý z diváků v zaplněném sále už tuto filmovou klasiku viděl, ale ještě ne na sedmdesátce. Apokalypsu v Krnově uvedl filmový kritik a teoretik Michael Málek:

„Apokalypsa měla premiéru v květnu 1979 na festivalu v Cannes, kde byla promítána jako nedokončené dílo a vyhrála zlatou palmu. To nedokončené dílo je s otazníkem. Můžete to posoudit sami, protože uvidíte stejný sestřih, jaký měla kopie v Cannes. Já jsem Apokalypsu poprvé viděl už v srpnu 1979 na festivalu v Moskvě. V obrovském sálu kina Rossija ji sledovalo společně se mnou tři tisíce diváků. Všichni chtěli vidět sedmdesátkovou kopii se 24 kanálovým kvadrofonním zvukem. Nic takového tu dřív nebylo, takže Oscar za zvuk není překvapením,“ představil hlavní festivalovou lahůdku Málek s tím, že na svůj životní divácký zážitek vzpomíná i po čtyřiceti letech.

Raritou je i to, že si režisér prosadil promítání Apokalypsy bez závěrečných titulků. Diváci v kinech místo nich dostali brožuru se jmény tvůrců, která je dnes na internetových aukcích sběratelský poklad.

Krrr! v číslech
13. ročník nabídl přes 21 hodin filmových zážitků. Promítačkami proběhlo na čtyři kilometry filmů. Filmové kotouče vážily na 600 kilogramů. Nejstarší byl film South Pacific. V Brazílii měl premiéru 14. dubna 1958 a v Krnově se hrál na den přesně po šedesáti letech. Nejmladší film byla loňská Vražda v Orient expresu.

MILOŠ FORMAN zesnul v pátek, zrovna když v Krnově začínal festival Krrr! Organizátoři udělali vše pro to, aby do neděle sehnali jeho slavný film Amadeus a vzdali Formanovi poctu promítáním na extrémně velké zakřivené plátno. Foto: Deník/Fidel Kuba
Krnovské kino Mír vzdalo poctu Miloši Formanovi
Obchvat Opava stavební práce Autor: Deník/Petr Widenka
Práce na obchvatech jsou stále aktuální