Komedie Dokonalá svatba je prvním režisérským počinem herce Lidového divadla při MIKS Krnov Jana Pirkla.

Premiéra této nové inscenace se odehraje v krnovském Městském divadle ve středu 12. dubna v 19 hodin.

Kdo viděl loňskou úspěšnou konverzační komedii Vražda sexem, už nejspíš tuší, v čem spočívá humor krnovského souboru a jak dokáže vyšperkovat bláznivou komedii svými nápady. Vždyť k smíchu je už jen samotné lidové vstupné ve výši padesáti korun.

Krnovský festival filmových sedmdesátek Krrr! se odehrál v kině Mír 70 už po dvanácté.
Spielbergova Říše slunce měla premiéru v krnovském kině

VE SVATBĚ SI NEZAHRAJE

Zatímco ve Vraždě sexem Jan Pirkl ztvárnil hlavní roli, v Dokonalé svatbě zůstává jako správný režisér mimo jeviště.

Svatební obřad musí pod jeho vedením zvládnout Marie Šimonková, Denisa Strnadová, Tomáš Marek, Lucie Šmírová, Ivana Ondrušková, Miloslav Kadlčík a další herci Lidového divadla při MIKS Krnov.

ZÁPLETKA: BILL SI NIC NEPAMATUJE

Konverzační komedie Dokonalá svatba britského dramatika Robina Hawdona od své premiéry v roce 1994 obletěla celou Evropu.

„Nevím, jak moc prozradit z děje, aby byl divák trošku napnutý. Ráno před svatbou se Bill probudí v posteli po noci, kterou si nepamatuje, s dívkou, kterou si nepamatuje, a navíc si ani nepamatuje, co se mezi nimi dělo, a dívka říká, že leccos. Vše v této komedii plné záměn, lží a nedorozumění spěje k nevyhnutelné katastrofě, která se nakonec ukáže paradoxně být tím nejšťastnějším řešením,“ řekl vedoucí Lidového divadla Tomáš Marek.

Krnov. Ilustrační foto.
Krnov bude mít svého městského architekta

HEREC, DRAMATURG, REŽISÉR

Zatímco Tomáš Marek je už zkušený režisér, Jan Pirkl do této divadelní profese teprve proniká.

„Premiéru v roli dramaturga si Jeník odbyl již při minulé hře pro dospělé Vražda sexem, tak si chtěl vyzkoušet i další divadelní post, a to roli režiséra,“ vyprávěl Tomáš Marek.

„Po zkušenostech s námi se ale obávám, že si teď dá nějakou dobu pokoj, nebo si radši příště zkusí roli zvukaře. Samozřejmě si dělám legraci, ale bohužel díky nové práci v Praze má teď úplně jiné starosti než si užívat v Krnově s ochotníky,“ dodal vedoucí divadelního souboru Tomáš Marek.
Divadelní soubor Lidové divadlo při MIKS Krnov navazuje na dlouholetou tradici amatérského divadelnictví v Krnově.

Současný soubor má šestnáct členů. Vyzkoušel si různé žánry, ale preferuje hlavně uvádění her pro děti, který zajišťuje jejich reprízování. Krnovští ochotníci pravidelně hrají pro děti z mateřských a základních škol, vystupují na různých akcích pořádaných městem a také v okolních obcích už mají své publikum a pravidelné „štace“.

Hra pro dospělé se však také vždy po pár letech objevuje v jejich repertoáru jako odměna pro herce i věrné fanoušky. Soubor se pravidelně zúčastňuje postupových přehlídek amatérských divadelních souborů Dospělí dětem. Mezi největší úspěch patří postup na Národní přehlídku amatérských souborů hrajících dětem Rakovnická Popelka a také vystoupení na prknech Slezského divadla v Opavě.