Pro vyřezávaného anděla přijel biskup František Václav Lobkowicz do Malé Morávky osobně při sobotní zastávce cestou na poutní místo Panny Marie Pomocné u Zlatých Hor, kde se účastnil každoroční Pouti národů. Pouť národů je setkáním zástupců církve ze tří zemí, Česka, Polska a Německa.

Anděl zahání všechno zlo

Do Zlatých Hor se těšil biskup na setkání s kolínským kardinálem Joachimem Meisnerem, pocházejícím z polské Wroclawi, a emeritním opolským arcibiskupem Alfonsem Nossolem. Předtím mu děti z Řezbářské školičky Heleny Vaculíkové věnovaly v kostele Nejsvětější Trojice v Malé Morávce dřevěného anděla. Biskupa Lobkowicze doprovázel do kostela otec Marek Žukowski, duchovní správce morávecké farnosti.

„Svůj výtvor mi věnoval šikovný hoch Mirek Drábek, diplom přidala Nela Bruntsvyková. I většina jejich kamarádů z místní Řezbářské školičky si vytvořila svého vlastního anděla," řekl biskup Lobkowicz. Anděl je podle biskupa Lobkowicze v církevním názvosloví symbolem všeho dobrého.

A právě dobro je tím, co lidé potřebují. „Anděl je poslem všehomíru a dobra. Budu přemýšlet, kam anděla od moráveckých dětí pověsit, možná že ho umístíme na biskupství do kaple," uvedl biskup.

Dárku se dočkal i starosta hasičů

Anděla vyrobil Mirek Drábek v rámci projektu Anděl pro lepší svět. „Andělé jsou určeni těm osobnostem, které mají vysoký morální kredit, k něčemu přispěly, a nebo institucím, které se snaží uchovávat paměť lidstva," uvedla řezbářská učitelka dětí Helena Vaculíková. Andělé odcházejí od dětí jako prosba dospělým, aby mohly zdědit svět v použitelném stavu, bez válek a bez násilí. Prostě chtějí mít svět lepší.

Anděl má zahánět veškeré zlo. Proto biskup varoval děti před vzájemnými půtkami, prohlásil, že vždy začíná dobro i zlo u každého z nás. Doufal, že se děti mezi sebou neperou, rvačku má za takovou malou válku. Že sice v rukou mají sice při vyřezávání ostré dláto, ale neotáčí ho jako zbraň sami proti sobě, protože nejsou zákeřné ani zlé.

Biskup projevil i smysl pro humor. Vyprávěl vtip o faráři, opravujícím plot a chlapečkovi, který ho při práci pozoroval. „Co se tak díváš, ptal se kněz. Čekám, až se klepnete do palce, co řeknete, odpověděl zvědavý chlapeček," usmíval se biskup Lobkowicz.

Při obřadu se dočkal dárku také Gustav Kaláb, starosta dobrovolných hasičů v Malé Morávce. Okřídleného anděla mu za jeho zásluhy o potírání požárů a za další zásahy věnovala malá řezbářka Jana Havlíková. „Jsem dojatý. Je to od těch dětí krásný dárek, vím, že je darovaný od srdce," vyznal se obdarovaný Kaláb. Jeho vyřezávaný anděl s křídly připomíná hasiče s proudnicí. Trošku připomíná svatého Floriána, patrona hasičů.