Ke kulatému jubileu natočila režisérka Šárka Maixnerová filmový portrét jednoho z nejlepších a nejdéle sloužících psychiatrů a psychoterapeutů na světě. Její snímek Kdo tady blbne uvede ČT2 v úterý 26. března ve 20.50 hodin.

Radkin HonzákZdroj: Archiv ČT Ostrava„Myslel jsem, že si mě paní režisérka s někým spletla, protože na sobě neshledávám nic pozoruhodného, až na to, že se mi přihodilo, že jsem se stal nekuřákem,“ vzpomíná hlavní hrdina snímku – Radkin Honzák (na snímku) - na moment, kdy byl osloven k natáčení dokumentárního portrétu.

Nestor české psychiatrie a psychosomatiky MUDr. Radkin Honzák je tím, komu se dnes říká influencer. Jeho snem bylo stát se obvoďákem na Šumavě. Místo toho skončil v blázinci. Stál za spoustou modrých knížek pro české disidenty. Jako jeden z prvních u nás se veřejně začal věnovat i psychosomatické medicíně a po padesáti letech to dotáhl až k sepsání psychosomatické prvouky. Především je ale člověkem, který miluje lidi a svůj život dal do služby člověku ve všech jeho bizarních podobách.

Ilustrační foto
Reorganizace nebo likvidace? Radnice a propuštěná úřednice mají svá mínění!

„Jestli nám něco v dnešní poměrně turbulentní době schází – jsou to skutečné elity a jejich moudrý nadhled. Doktor Honzák je nejen světově uznávaným odborníkem, ale také člověkem s obrovským pochopením pro všechny lidské slabosti. Většinou je znám jako brilantní glosátor všeho současného dění, v dokumentu však také nechá diváky poprvé nahlédnout do svého soukromí a také určitě všechny své příznivce potěší obrovským smyslem pro humor a schopností nebrat se úplně vážně,“ říká kreativní producentka Lenka Poláková a režisérka filmu Šárka Maixnerová ji doplňuje: „Pan doktor Honzák je pro mě pevným bodem v tekuté době. Diváci ve filmu uvidí inteligentního muže, který si nedělá legraci z ostatních, ale ze sebe, což je v dnešní době mentální luxus.“

Tým Šárky Maixnerové mimo jiné natočil dokumentární seriál Život se smrtí, po jehož odvysílání se v Česku začala proplácet domácí hospicová péče, a Obchod se zdravím z cyklu Infiltrace, který inicioval zákon o léčitelích.

Ilustrační foto
TIP DENÍKU: KUZMA se vrací, dětem a mládeži poradí, jak na psy