Krnovské divadelní spolčení Červiven si nedávno svou inscenací Oskar a Škrtička z Languedocu ověřilo, že dokáže se ctí obstát i v tak specifickém žánru, jako je dětská thanatologie.

Nyní se připojil se srovnatelně extrémním námětem také soubor absolventů Červiven senior, který nabídl v premiéře komorní inscenaci Helverova noc. Rovněž v tomto případě si představení nejvíc užije nepoučený divák, který netuší, že pointou bude smrt adolescenta jako poznaná nevyhnutelnost.

Divák musí absolvovat řadu komických i drastických scén v jediné místnosti, snad kuchyni, než si uvědomí, že to nejdůležitější se vlastně odehrává někde venku na ulici mimo jeho zorné pole.

Čím víc se blíží konec, tím naléhavěji je vystaven znepokojivé etické otázce: může být milosrdná eutanázie v extrémní životní situaci projevem lásky k bližnímu a svého druhu happyend? Největší devizou Helverovy noci je pomalé tempo, jakým Červiven senior divákům rozkrývá své karty.

Publikum už pěkně dlouho pozoruje na scéně muže a ženu, ale stále ještě netuší, jaký je mezi nimi vztah. Je Karla matka a Helver syn? Nebo je to sestra? Nebo vychovatelka? Pečovatelka? Hospodyně? Bytná? Nebo snad manželka?

Neurčitý věk hlavních hrdinů nás spíš rafinovaně mate, než aby napovídal. Helver se podle svých slov už poprvé holil, ale co chvíli si hraje s vojáčky a chová se jako rozmazlené děcko. Vzápětí vystupuje jako fanatický nácek s vymytým mozkem, ze kterého jde hrůza.

Scény na rozhraní vojenského drilu, šikany a domácího psychoteroru jsou tak věrohodné, že se divák musí v duchu ujišťovat, že herci při tom pravděpodobně netrpí doopravdy.

Čím déle nás Červiven senior napíná a nechává na pochybách, tím sladší je odměna v podobě pochopení dalšího dílku skládačky. Až nakonec ve velkém finále do sebe všechno perfektně zapadne.

Dostaví se rozjásaný pocit uspokojení, jako když dokončíte složité puzzle. A současně s ním i zděšení ze šíleného obrazu, který vám právě vznikl pod rukama.

Jaroslaw Swierszcz, který svá dramata píše pod pseudonymem Ingmar Villqist, patří v rámci Evropy k nejhranějším polským autorům. Jeho nejsilnější dílo Helverova noc se před 13 lety objevilo v České televizi jako záznam představení divadla Kašpar na scéně Divadla v Celetné.

V této televizní verzi v hlavní roli zářila krnovská rodačka Monika Zoubková. Ta hrála v Helverově noci od premiéry v roce 2005 do derniéry 2014.

Kdo by si chtěl porovnat profesionálnínastudování Helverovy noci s tím, jak téma uchopil ochotnický Červiven senior, stále má tuto možnost.

Monika Zoubková a Petr Lněnička se totiž rozhodli inscenaci obnovit v identickém nastudování s hudbou Michala Pavlíčka a pokračují v pražském Divadle v Celetné dodnes. Věřím, že i Červiven senior bude mít v repertoáru skvělou Helverovu noc ještě hodně dlouho.

Divadelní spolčení Červiven přichází s další premiérou
Krnovské divadelní spolčení Červiven uvedlo premiéru inscenace Oskar a Škrtička z Languedocu. Režisérka souboru Petra Severinová připravila dramatizaci novely současného francouzského spisovatele Erica E. Schmitta Oskar a Růžová paní.
Krnovské divadlo Červiven