V městské knihovně v Šumperku se v pondělí 18. října uskutečnilo představení knihy Jeseníky s podtitulem Čas, ten pohyblivý obraz věčnosti. Autorem čtyřicítky příběhů z regionu Jeseníků i výrazných černobílých fotografií, je Ivan Fíla.

Během roku příprav nachodil po Jeseníkách pěšky přes tisíc kilometrů, najezdil sedminásobek, pořídil přes pět tisíc fotografií a sepsal pětaosmdesát povídek.

„Mým původním konceptem bylo pořídit fotografie a k nim vyprávět příběhy o krajině. Tento koncept jsem opustil a začal jsem psát o lidech. Za ten rok jsem jich našel a navštívil přes tři sta. Začali mi vyprávět své příběhy, které mě fascinovaly. Povídky jsem vyprávěl přes svůj osobní prožitek, jak jsem se k těm lidem přiblížil, zachytil jejich život. Pokoušel jsem se i zachytit dějiny kraje, ve kterém žijí,“ objasnil Ivan Fíla.

Patrony knihy se stali fotograf Jindřich Štreit a profesor politologie a rodák z Bludova Stanislav Balík.

„Je to kniha, která bude jednou historií tohoto kraje. Proto má velkou cenu. Pokud se příběhy nenapíší a jen se tradují ústně, tak se proměňují. Každý si něco přidá, něco ubere. Když se příběh napíše, zůstává,“ řekl Jindřich Štreit.

Martin Hoždora je šumperským radním i spoluvlastníkem firmy Prumhor
Firma šumperského radního získává zakázky od města. Jen zlomek obratu, brání se

Stanislav Balík před nedávnem podpořil Ivana Fílu ve sporu s Českým rozhlasem Plus, který nechtěl odvysílat jeho glosu na téma Habermannův mlýn. Ta se týkala dění v Bludově těsně po skončení druhé světové války. Rozhlas glosu nakonec odvysílal.

„Kniha je zajímavou kronikou našeho kraje. Je kombinací dějepisné knihy, fakta v ní jsou ověřená, je psána krásným jazykem doprovozena krásnými fotografiemi. Tato knížka, když s ní budeme dobře zacházet, pozvedne naši mysl vzhůru,“ zhodnotil Stanislav Balík.

Kniha Ivana Fíly není jedinou čerstvou publikací s regionální tematikou. Drobný nakladatel Radek Ocelák vydal malý výbor z díla pozapomenuté šumperské spisovatelky Marie Knitschke s názvem Jedůvky s podtitulem Z mého šumperského života. Soubor aforismů doplňují autorčiny dochované dopisy evropským umělcům. Následují ukázky jejích básní a podrobný doslov k její osobnosti a tvorbě. To vše odhaluje Marii Knitschke jako výjimečnou a ambiciózní ženu doby, která jejímu uplatnění mimo domácnost nepřála.

„Aforismy Marie Knitschke mě zaujaly na první pohled,“ řekl vydavatel a autor doslovu Radek Ocelák.

„Svojí záměrnou stručností a oproštěností od místního i časového kontextu se liší od většiny dobových textů, které při jejich historické, nacionální či symbolistické mnohomluvnosti dnes dokážeme číst už jen stěží. Stručná údernost je svým způsobem geniální přístup. Dnes by se Marie Knitschke asi nejraději vyjadřovala na Twitteru, její „tweety“ ale pocházejí z konce 19. století,“ dodal.

Na začátku prosince bude k dispozici unikátní obrazová encyklopedie Čti Jeseníky. Knihu o 130 stranách tvořenou velkoformátovými kolážemi historických fotografií plnou kuriózních příběhů, místních zajímavostí a informací o klíčových osobnostech regionu lze na webu projektu předobjednat již nyní. Bez zajímavosti není, že v crowdfundingové internetové kampani lidé na její vydání přispěli přes čtyři sta tisíc korun.

Do projektu se zapojila řada sběratelů historických pohlednic a fotografií z celé Moravy a Slezska, na textech spolupracovali odborníci a historici z regionálních muzejních a vědeckých institucí, ale také publicisté. Výjimečná je kniha i svou grafickou stránkou.

„Záleží nám na horách a jejich budoucnosti. Jsme pro citlivý přístup člověka ke krajině, kterou využívá. Rádi bychom vzbudili odpovědnost za ni, ale také radost z toho, že v ní můžeme žít,“ objasnil důvod vzniku knihy její spoluautor Lukáš Abt.

Do tiskárny v těchto dnech putuje také třetí díl z publikační řady Zmizelé Jesenicko. Věnován bude poutním místům. Kniha navazuje na dřívější práci Michaly Neubauerové, která napsala pojednání o čtrnácti nejvýznamnějších poutních místech regionu. Na jejich základě vznikla poutní trasa Jesenickem.

„Těch míst je daleko víc, ale tato jsou už zpracovaná. Kniha by byla neuvěřitelně tlustá, i tak bude mít téměř dvě stě stránek,“ poznamenal předseda Hnutí Brontosaurus Jeseníky Tomáš Hradil.

Hnutí Brontosaurus v uplynulých dvou letech vydalo dvojici publikací věnovaných zcela, respektive téměř zaniklým osadám Jesenicka. Mezi čtenáři měly velký úspěch a jsou prakticky vyprodané. I z nákladu Fílovy publikace zbývá po pouhém týdnu od uvedení ve skladu vydavatele pouhý zlomek.

„Když jsme před patnácti lety vydali několik knížek v nákladu jen tisíc kusů, prodávali jsme je deset let. Teď jsme je vytiskli v nákladu dva nebo tři tisíce kusů a do roka byly pryč,“ podotkl Tomáš Hradil.