Jaroslav Charfreitág se ve svých pětadvaceti letech vypravil spolu se svým přítelem do Ameriky. Psal se rok 1902 a Jaroslav svým svobodomyslným chováním popuzoval otce i své okolí v Žamberku, proto jej otec vyslal poznat svět.

S sebou si Jaroslav vzal i fotoaparát a pořídil sérii snímků z cesty lodí přes moře i ze Spojených států. Za rok se vrátil domů a tím pro něj vše skončilo. Usadil se, začal provozovat restauraci a snímky na skleněných deskách skončily v krabicích. Teprve po sto letech je našli příbuzní na půdě.

„Největší záhadou pro rodinné příslušníky je skutečnost, že Jaroslav Charfreitág o své cestě po návratu nikdy s nikým nemluvil, fotografie nekopíroval, nevystavoval ani nepublikoval dojmy z cest. Jako by se uzavřela jedna kapitola jeho tajného života a dále už nikdy neměl potřebu se k ní vracet," uvedl Jiří Siostrzonek z Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě.

Právě Institut tvůrčí fotografie je spolu s Klubem Galerie v Kapli a Muzeum v Bruntále pořadatelem výstavy. Pro fotografy jsou Charfreitágovy snímky jedinečným uměleckým zjevením a snesou srovnání s dokumenty profesionálních fotografů.

„Cesta je obrazově i popisem jasně chronologicky zdokumentována a přináší nám po 110 letech informaci, která probouzí fantazii i emoce při prohlížení zvětšených fotografií," hodnotil snímky Jiří Siostrzonek. Charfreitágova fotoreportáž začíná v polovině roku 1092 v lodní společnosti Loyd v brémském přístavu, pokračuje cestou přes Atlantik, pobytem v New Yorku a Chicagu, návratem přes Francii, Švýcarsko, Německo domů.

„V rodinných albech určitě není mnoho příkladů fotografických deníků z cest do dalekých zemí na počátku 20. století. První obdobnou obrazovou zprávu nám přinesl básník Josef Václav Sládek, který v šedesátých letech navštívil své krajany v Americe," připomenul Siostrzonek.

Vedle Jiřího Siostrzonka vyzdvihl jedinečnost Charfreitágových snímků i fotograf Jindřich Štreit. Na vernisáži výstavy, která se konala v úterý 10. července na zámku v Bruntále, se ale diváci mohli pokochat nejen působivými fotografiemi. O svém dědovi Jaroslavu Charfreitágovi promluvil jeho vnuk Jaroslav Strnad, který se zasloužil o objevení a záchranu fotografického unikátu.

A zazpívala také zpěvačka Zuzana Holbeinová, která rovněž patří do rodiny Jaroslava Charfreitága. Pro posluchače však byl lahůdkou malý koncert portugalského kytaristy Pedra Rodriguese, který všechny nadchl svou kytarovou virtuozitou.

Výstavu nazvanou Jaroslav Charfreitág Cesta do Nového světa 1902 1903 si mohou diváci prohlédnout v malé výstavní síni bruntálského zámku až do 26. srpna.