Na nadcházející hokejovou sezonu se chystají i hokejisté HK Krnov. Tým, který v uplynulém ročníku krajské ligy skončil druhý po základní části a vypadl v prvním kole play off, čeká několik změn.

Tou první je bezesporu nový trenér. Místo Jiřího Žůrka, který odešel k extraligové mládeži do Letňan, přijde další mladý ambiciózní kouč, Michal Piskoř. Kromě něj se v krnovském týmu objeví i několik nových a staronových tváří.

Bohužel kvůli nezájmu krnovské radnice o hokej nemůže hokejový klub počítat s podporou Města. Kvůli neveselé finanční situaci musel klub nastolit politiku velkého šetření, které se dotkne všech složek HK Krnov.

Více o problematice, která momentálně hýbe hokejovým klubem z Krnova, povídal hrající manažer Roman Tichý.

Trénujete už čtrnáct dní. Jak to tedy vypadá s mužstvem na novou sezonu?

Trénovali jsme pod vedením nového trenéra Michala Piskoře, zatím máme takovou koncepci, že bychom měli trénovat dvakrát týdně, s tím, že máme dva přípravné zápasy s Dubnicí a na konci září už se nám rozjíždí krajská liga. Dohnat manko, oproti jiným týmům, které už jsou dávno na ledě, bude těžké.

V jaké sestavě jste se sešli na prvních trénincích?

Sešli jsme se celkem v hojném počtu, i ze starších hráčů přišli všichni, kteří hráli i loni. Máme i posily z Opavy, což jsou Tošenovjan, Weiss, po roce v zahraničí se vrátil Žídek a taky Dohnal.

Hodně se mluvilo o navrátilci do Opavy Karlu Horném.

Karel Horný ještě u nás na prvním tréninku nebyl, ale na dalších už ano. Už se zapojil do sestavy. Opava nám vyšla vstříc a Karel je uvolněn ze Slezanu na hostování k nám.

Máte i nějaké odchody?

Jediný, kdo rozvažuje, jestli bude hrát nebo ne, je Ondřej Miškov. Ten přešel k florbalu a zvažuje, co si vybere. Ale zatím to spíše vypadá ve prospěch florbalu. Jinak ten kádr, který dohrával loňskou sezonu je kompletní.

Co starší hráči? Loni je fanoušci zahrnuli kritikou? Budou pokračovat?

Na trénink přišli všichni. Ale teď jsou ty tréninky o tom, že jsme si přišli spíše zabruslit, kluci byli natěšení. Po té letní pauze, to je vždycky taková radost dostat se zase na led. Každopádně bude záležet na trenérovi, na které hráče bude sázet, jak poskládá sestavu. Ambice trenéra Piskoře jsou takové, že by chtěl hrát na špici. Jestli to je v možnostech mužstva, to musí on zvážit. Jestli spoléhat na starší nebo na mladší, to je na něm. Ten kádr je pohromadě už dost dlouho ve stejném složení, v tom je naše síla. V brance bude pokračovat Roman Šlupina.

Do obrany se vrátil už zmíněný Žídek, z Opavy pak Dohnal. Obrana pořád ještě trošku skřípe. Máme tam ty starší hráče, které bych rozhodně nezatracoval. Může přijít nějaké zranění a tihle starší hráči nám můžou ještě hodně pomoci. Útok bude zase hodně nabitý, určitě tam bude velká konkurence. Přišel Karel Horný, který i ve svém věku bude podle mě patřit mezi nejlepší hráče. Některým útočníkům se taky může stát, že se do základu nedostanou a budou sedět. Ale ta konkurence je třeba.

Zkusme rozebrat podrobněji jednotlivé posty. Brankářskou jedničkou bude tedy nejspíše Šlupina. Kdo mu bude krýt záda?

Máme ještě další dva gólmany. Je to Tonda Mužík a Filip Kolbert. Záleží na trenérovi, kdo bude dvojka v této sezoně. Tam je možná jeden problém, že jsme měli mít jako v minulých letech i béčko. Ale vzhledem k naší nelehké finanční situaci a k úsporným opatřením, které jsme už nastartovali, béčko nebude. Filip Kolbert tedy už nebude hráč béčka, jako byl loni. Za béčko mohl nastupovat jen, když neměl start v áčku. Teď budou všichni členy A-týmu, takže o místo druhého gólmana bude ještě boj.

Obrana byla v minulých letech slabinou Krnova, ale zůstala prakticky nezměněna. Jak to s vašimi obránci tedy vypadá?

Obrana, to je u nás už dlouhodobější problém. Ale myslím si, že to není jen problém Krnova. Obránců je opravdu málo i v ostatních týmech. Označil bych je dokonce za nedostatkové zboží. Velkým plusem je, že se nám vrátil Vojta Žídek, na kterého já osobně hodně spoléhám. Bude to jeden z našich nejvytíženějších beků. Potom tam je Jirka Dohnal, který taky patří mezi ty lepší obránce. Ale zatím byl na jednom tréninku, protože je pracovně hodně vytížený, tak uvidíme, jak to bude zvládat. A jinak další posilu do zadních řad nemáme. Ani v hledáčku nikdo není. Nepředpokládám, že by ještě nějaký mladý bek z Opavy měl u nás nastupovat. Ale já si nemyslím, že by obrana byla vyloženě problém. Může být slabším článkem, ale nemusí. Podívejme se na minulé play off, tam obránci zahráli výborně, vždyť dostali dva góly. To je výborná vizitka obrany a gólmana. Naopak zklamali útočníci.

Útok by měl být silnou stránkou vašeho mužstva.

Jak říkám, bude tam velká konkurence a můžu mluvit i za sebe, že někteří hráči, včetně mě, budou mít velký problém dostat se do sestavy. Ale zdravá konkurence je třeba a já se na to těším.

Mimo jiné přijde už zmíněná hokejová legenda Karel Horný. Říkal jste, že bude patřit k nejlepším, ale on už je taky v letech.

Je mu jednačtyřicet, hrál v Polsku, ale pořád je to výborný hráč. Má skvělé ruce a hlavně přehled a zkušenosti budou platit. On hrál v Polsku nejvyšší soutěž, takže opravdu si myslím, že bude patřit mezi top hráče v celé krajské lize.

Když to shrneme, tak Krnov bude sázet na atraktivní hru dopředu. Je to tak?

Určitě chceme sázet na útok. Chtěli bychom hrát určitě útočný hokej, protože defenzivní hra nám moc nesedí. Věříme, že naši šikovní útočníci se budou prosazovat a tím pádem bude hra atraktivní i pro diváky, když bude padat hodně gólů.

Máte nového trenéra a je to znovu mladý ambiciózní kouč. Po Jiřím Žůrkovi přišel Michal Piskoř. Zkuste srovnat tyto dva trenéry.

Měli jsme Jirku Žůrka, měli jsme Rosťu Haase, což jsou opravdu velcí odborníci. Když se podíváme, kde teď jsou. Rosťa Haas je šéftrenérem brankářů v celku KHL Lev Praha. Jirka Žůrek je zase šéftrenér mládeže v Letňanech. Tenhle klub je v mládežnických kategoriích u nás úplná špička. Tihle dva trenéři byli na vysoké úrovni. Když teď můžu srovnat, Michal Piskoř je trenér, který toho může týmu hodně dát. Já osobně jsem hodně rád, že je tady zrovna Michal. Má hodně zkušeností jako hráč, hrál dlouho extraligu, hrál v zahraničí. Prošel mnoho týmů, měl mnoho trenérů, od kterých toho hodně okoukal a má vystudované trenérské áčko. Řekl bych, že je to jeden z nejlepších trenérů, které jsem potkal. Doufám taky, že tady v Krnově pobude delší dobu. To byl jediný problém u Žůrka a u Haase, což jsme věděli, že budou v Krnově krátkou dobu a odejdou výš. Já si jen přeji, aby tady Michal Piskoř navázal na výbornou práci svého otce, který v Krnově trénoval. On je takový člověk, který chce dlouhodobě pracovat, má dlouhodobou koncepci a může Krnov za čtyři, pět let někde dostat. Mezi Jirkou a Michalem vidím jeden podstatný rozdíl. Jirka Žůrek je takový modernější trenér, prosazoval modernější trendy, ale neměl moc zkušeností. Kdežto Michal Piskoř je více zkušený a hlavně více chápe prostředí a specifika krajské ligy. Proto myslím, že Michal bude pro Krnov ještě větším přínosem než Jirka Žůrek.

Bude Michal Piskoř trénovat v Krnově jen muže nebo i mládežníky?

Určitě nebude trénovat jenom muže. My jsme si ho vzali na plný úvazek, a aby byl naplněn jeho pracovní den, tak bude samozřejmě trénovat i mládež. U mládeže jsme vždy kladli důraz na kvalitu trenérů, takže Michalovi bude u mládeže vypomáhat i Karel Horný, ten má určitě dětem co dát. Pak ještě naši obránci Jáno Marienka a Jarda Rýpar, kteří patří hlavně v práci s těmi menšími k nejlepším v kraji. A posledním je Marek Vojkůvka, ten se podílí na organizačních věcech. Takhle by měl vypadat krnovský trenérský tým. Michal Piskoř si přál, aby to takhle fungovalo, a my jsme mu vyhověli. A kluci pod ním chtějí pracovat. Krnov je co do počtu malý klub, ale v současné době máme nejlepší tým trenérů, za mé působnosti v Krnově.

V oblasti mládeže budete spolupracovat s Horním Benešovem. Jak to bude fungovat?

Ty tréninky se už rozjely a trénujeme Krnov a Horní Benešov dohromady, protože Benešov nemá ještě led, tak jezdí do Krnova za námi. Do těch tréninků se zapojil ještě Dan Vrábel, trenér z Horního Benešova, takže to trenérské obsazení, jak už jsem zmínil, je hodně kvalitní. Trénujeme tak i z toho důvodu, že soutěž těch mladších ročníků budeme hrát ve společném týmu s Horním Benešovem. Ta spolupráce je na špičkové úrovni.

Které mládežnické kategorie bude mít Krnov obsazené? Tedy společně s Horním Benešovem.

Tak, musíme to spojovat dohromady, protože dětí je málo. Budeme hrát soutěž pátých a šestých tříd, což jsme hráli už loni, potom budeme mít čtvrtou třídu, třetí třídu a přípravku. Přípravka nehraje dlouhodobou soutěž, ale mají miniturnaje.

A teď se podíváme na HK Krnov z jiného hlediska. Klub se nenachází v záviděníhodné finanční situaci. Od Města Krnova nedostal za rok 2012 ani korunu, je to tak?

Ano, máme velký problém s financemi, protože jsme od města nedostali za rok 2012 žádné peníze, ani jinou podporu. I přesto, že jsme žádali o nějaké dotace, podali jsme přihlášku, ale tu sportovní komise zamítla. Ani jsme nedostali vyrozumění, proč jsme dotace nedostali. Podruhé jsem žádal sám starostku, abychom měli ledovou plochu jako hokejový klub zdarma, funguje to tak ve většině měst. A pronájem ledové plochy činí největší částku v rozpočtu klubu. A teď když jsme nedostali ani korunu od města, tak to taháme všechno z vlastních peněz a z peněz našich sponzorů. Bohužel tyto peníze jsme chtěli původně použít jinde, na propagaci hokeje v Krnově. A teď musíme tyhle peníze platit městu, potažmo technickým službám, aby krnovské děti mohly na led a krnovští hráči mohli reprezentovat Krnov. Takže finanční situace není přímo katastrofální, ale je velmi vážná.

Nehrozí klubu, že by nedokončil sezonu? Nebo že by musel úplně skončit?

My to určitě zvládneme, ale pojedeme v extrémně úsporném režimu. Budeme šetřit všude, kde to půjde. Mimo jiné jsme museli omezit tréninky mužů, doufejme, že se to moc neprojeví na úrovni naší hry. Ale vzhledem k těm ekonomickým problémům jsme k tomu museli přikročit. Musíme bohužel omezit i tréninky dětí. Do konce roku jsme byli nuceni zrušit i projekt „Školky na ledě".

Může se tedy stát, že krnovští hokejisté vůbec nebudou trénovat v Krnově?

Vymýšlíme různé varianty, a pokud najdeme levnější řešení, tak samozřejmě půjdeme trénovat jinam. Něco je v jednání a vypadá to, že to je a dobré cestě. Ale zatím nechci strašit, protože bych nerad zklamal fanoušky krnovského hokeje. U nás je to, že bychom měli jezdit trénovat jinam, téma dne. Další otázka je, kde budeme hrát zápasy? Shodneme se, že krnovský hokej patří do Krnova, je to srdeční záležitost, už kvůli fanouškům. Takže zatím se neuvažuje o tom, že bychom domácí zápasy hráli jinde. Samozřejmě vůči městu by to byl jediný správný krok. To nás nepodporuje, tak bychom měli jít jinam, kde nás budou chtít. Ale kvůli fanouškům a lidem, kteří mají krnovský hokej rádi, v Krnově zůstaneme, i kdybychom se měli mezi hráči skládat na to, abychom mohli doma hrát.

Hokej je v Krnově oblíbený, loni chodily největší návštěvy v celé soutěži.

Je to tak, právě kvůli lidem v Krnově zatím zůstáváme. Ale kvůli těm financím dojde k jedné velké změně. Za vstupenku budou platit všichni, jak muži, tak ženy, jen malé děti budou mít vstup zdarma. Každopádně cena zůstane stejná jako loni třicet korun.