„Rýmařov má rozměrově trochu menší kluziště. Navíc tam nejsou plexiskla, ale jen sítě za brankou a v rozích. To bylo pro oba týmy hodně nezvyklé," říkal trenér Horního Benešova Jaroslav Strmiska. Právě kvůli malému rozměru hřiště se čekal hokej plný kontaktů, osobních soubojů a také střel na branku.

Ze začátku se s podmínkami mrazivého podvečera lépe popasovali Uničovští, kteří byli v první desetiminutovce lepším mužstvem.

„Uničov hrál jednoduše, nastřeloval puky do útočné třetiny a chodil důrazně do předbrankového prostoru. Z toho si soupeř vytvářel nebezpečné šance," popisoval průběh Strmiska. Domácí vedli v páté minutě už 2:0. Pak se ale Hornobenešovským povedl ojedinělý protiútok a Alexandr Lhotský dorazil puk do sítě. Jenže za půl minuty se po sólovém nájezdu a blafáku opět radoval Uničov.

Třetí inkasovaný gól hosty nakopl. „Taky my jsme zjednodušili hru, začali víc bruslit a získávat převahu," pochvaloval si kouč Horního Benešova. Ve čtrnácté minutě vstřelili jeho svěřenci v přesilovce druhou branku a od té chvíle byli lepším týmem.

Hned v první minutě prostřední části proměnil další početní výhodu Alexandr Lhotský a vyrovnal. V polovině střetnutí pak definitivně převážil skóre na stranu Horního Benešova, jak jinak než v přesilovce, Tomáš Lhotský.

Po půlminutě posledního dějství docílili hosté pátého gólu, znovu v přesilové hře prostřelil brankáře Křešťan, 3:5. Pak ale přišla nemilá události. V rohu došlo k souboji hornobenešovského kapitána Kamila Přibyly s uničovským Axmanem. Domácí hráč narazil Přibylu na mantinel a ten spadl nešťastně hlavou na hranu mantinelu.

„To byl jediný stín celého zápasu. Kamil měl rozseknutou hlavu, trvalo trochu déle, než se k němu dostal zdravotník a pak ho sanitka odvezla do nemocnice," doplnil informace Jaroslav Strmiska. Axman vyfasoval trest minut a do konce utkání. Horní Benešov ale výhodu nevyužil a sám inkasoval kontaktní gól. V polovině třetí třetiny ale opět pojistil vedení Vrabel, 4:6.

Ke konci zápasu hrál tentokrát Uničov přesilovku pět na tři, ale fantastickým zákrokem se blýskl gólman Kober. Domácí nezužitkovali ani power play a Horní Benešov si připsal důležité tři body.

HC Uničov - TJ Horní Benešov 4:6 (3:2, 0:2, 1:2)
Branky a asistence Horního Benešova: 6. Alexandr Lhotský (Zigmund, Trčka), 14. Tomáš Lhotský (Alexandr Lhotský), 21. Alexandr Lhotský (Vlašánek, Tomáš Lhotský), 30. Tomáš Lhotský (Lhotský A., Trčka), 41. Křesťan (Vlašánek, Trčka), 49. Vrabel (Štindl).
Horní Benešov: Kober - Alexandr Lhotský, Schreier, Křesťan, Trčka, Tomáš Lhotský - Trubka, Bendík (21. Parma), Štindl, Vrabel, Bensch - Přibyla, Čermák, Zigmund, Hejhal, Vlašánek. Trenér: Jaroslav Strmiska

Vlastimil Samson: Většina hokejistů hrála pod širým nebem poprvé

První „Winter Classic" krajské hokejové ligy dopadlo na výbornou. Po utkání, ve kterém se na odkrytém rýmařovském zimním stadionu utkal Uničov s Horním Benešovem, sbíral hlavní organizátor Vlastimil Samson jen pozitivní ohlasy. „Myslím, že se akce na 99,9 procent povedla," usmíval se Samson.

Vítězství Horního Benešova nad Uničovem 6:4 sledovalo přímo na místě i vedení Krajského hokejového svazu, které k tomuto unikátnímu počinu dalo zelenou. „Na zápase byli, ale ještě jsme se o tom nestačili pobavit. Ale jsme stále v kontaktu a říkali, že se k tomu vyjádří co nejdříve," říkal pořadatel.

Toho potěšil i na krajskou ligu obrovský zájem diváků. „V týdnu předtím jsem si říkal, že bych byl rád za dvě stovky. Přijelo hodně fanoušků jak z Uničova, tak z Benešova, a přišlo i hodně místních, Rýmařováků. Nakonec bylo tři sta dvacet platících plus přes sto funkcionářů, takže přes čtyři stovky lidí. A to je paráda," měl velkou radost Vlastimil Samson a dodával:

„Navíc lidi byli nadšení, atmosféra super. Za to jsem strašně rád. Právě proto jsme tohle utkání dělali, aby se do Rýmařova zase přivedl kvalitnější hokej."

Také hráči obou mužstev si rýmařovské „Winter Classic" pochvalovali. „Seděl jsem po zápase s oběma týmy a všichni se shodli, že by si letos klidně zahráli ještě jednou. Samozřejmě jsem jim to zatím slíbit nemohl, musím počkat, jak se k tomu postaví vedení kraje.

Druhý zápas, který jsme měli předběžně domluvený, byl mezi Krnovem a Šternberkem, ale to se bude řešit až v únoru," vykládal hlavní organizátor akce, který by zase ale nechtěl tuto zvláštní hokejovou událost opakovat příliš často.

„Nechci zase, aby to lidem zevšednělo. Kdyby to bylo třeba šestkrát nebo víckrát za sezonu, myslím, že by tolik fanoušků nepřišlo. Myšlenka je taková, že tu budou tři zápasy, nejspíše po jednom v prosinci, v lednu a v únoru. Takový je plán na příští sezonu. Uvidíme, jak to bude ještě do konce této sezony," nastínil budoucnost utkání pod širým nebem Vlastimil Samson a ještě dodal: „Chceme to ještě všechno vylepšit a udělat z toho takovou show."

Že se pod otevřenou oblohou už tak často nehraje, svědčí i další zajímavý fakt. „Když jsem mluvil s hokejisty, tak z těch čtyřiceti kluků jen dva říkali, že kdysi na otevřeném stadionu hráli. Pro zbytek to byla premiéra. Taky rozhodčí prý takový zápas pískali poprvé. Jedině ti si trochu stěžovali na mráz," usmál se Samson.

Nutno říci, že během poslední třetiny klesla teplota pod mínus deset stupňů.

Rýmařovské kluziště má oproti klasickým zimním stadionům pár specifik. Předně nad mantinely není plexisklo, jen za brankami a v rozích visí ochranné sítě. „Kluci říkali, že si na to v první třetině museli zvykat. Normálně se při souboji u mantinelu o plexi opřete, tady to nejde. Navíc plexi vám odrazí puk jako mantinel. Síť ho zbrzdí a puk spadne rovnou na led," smál se nad „záludnostmi" Vlastimil Samson.

Také rozměry hřiště jsou menší, než je na našich zimácích obvyklé. „Je to nejmenší rozměr, který povolují pravidla. Proto jsme viděli více osobních soubojů a taky střel na branku," podotkl organizátor a přidal ještě jednu zvláštnost:

„Máme posunuté pásmo. Modré čáry jsou blíže u sebe, takže střední pásmo je užší, zato útočné nebo obranné třetiny jsou větší. Je tam víc místa. Taky proto se asi tak dařily přesilovky, vždyť Horní Benešov z nich dal čtyři góly," dodával Vlastimil Samson.

Utkání krajské ligy pod širým nebem se tedy nadmíru vydařilo. Líbilo se divákům i samotným aktérům nevšedního zápasu. Nechme se překvapit, která mužstva vyjedou na otevřený rýmařovský led příště.