Rozjetý Horní Benešov přivítal v sobotu před čtyřmi stovkami fanoušků ve druhém derby letošního ročníku krajské hokejové ligy okresního rivala z Krnova. Domácí hokejisté měli soupeři co oplácet, vždyť v prvním vzájemném měření sil zvítězil Krnov s přehledem 9:2.

Na obou soupeřích byla od úvodních minut vidět veliká snaha o úspěch. Jako první se radovali domácí. Už ve čtvrté minutě vytěžili z tlaku první branku z hole Kovalovského. Hostující Krnov chtěl hned odpovědět, ale Kober v hornobenešovské brance všechny pokusy o vyrovnání kryl.

Domácí kolektiv předváděl nátlakovou hru a to mu přineslo úspěch. V patnácté minutě vyzval Čermák přihrávkou Fibricha a Horní Benešov vedl 2:0. Ještě před první sirénou se museli vytáhnout oba brankáři. Hejhal byl sám před krnovským gólmanem Kolbertem, ale ten další změnu skóre nepřipustil.

O chvíli později se stejně vedlo i krnovskému kapitánu Pavlu Michálkovi. Jeho šanci zlikvidoval Kober.

Velmi dobrý hokej pokračoval i ve druhé části. Domácí svého soupeře přehrávali bojovností a nasazením. Už tři minuty po začátku prostřední třetiny vyšla spolupráce Fraše, Vrábela a zakončujícího Fibricha. A bylo to 3:0. To se samozřejmě Krnovským nelíbilo a snažili se vývoj zvrátit. Jenže naráželi na nepřekonatelnou překážku, tou byl domácí gólman Vítězslav Kober. Tříbrankové vedení vydrželo i po druhém dějství utkání.

Na začátku poslední třetiny, ve čtyřicáté třetí minutě přece jen vykřesal Krnov naději. Dohnal zkorigoval průběžný stav na 3:1.

Pak se ale začaly dít věci i mimo hrací plochu. Fanoušci krnovského týmu vytáhli v hledišti světlice a snad i dýmovnice a prostor hornobenešovského zimního stadionu se změnil v mlžné území. Nebylo vidět takřka na krok. Sudí byli rozhodnutí zápas ukončit, ale po domluvě s oběma trenéry i kapitány se po krátké přestávce pokračovalo.

Hosté věřili, že stále mohou utkání otočit. Jenže přemíra snahy a nervozita na hokejkách s sebou přinášela také fauly. A toho Horní Benešov využil. V sedmačtyřicáté minutě ve hře pěti proti čtyřem vsítil Fibrich čtvrtou branku domácích a o výsledku začínalo být jasno.

Horní Benešov už vývoj kontroloval a předváděl velmi kvalitní a pohledný výkon. Výborné bruslení a napadání soupeře přinášely domácím další příležitosti. Kovalovský při samostatné akci ještě neuspěl, ale v padesáté první minutě už hosté inkasovali popáté. Další přesilovou hru využil tentokrát Trubka a prakticky rozhodl o osudu zápasu.

TJ Horní Benešov - HK Krnov 5:1Zdroj: Michal Pokorný

Hosté to ještě zkoušeli, ale překážkou jim byl domácí brankář Kober, který další změnu skóre nepřipustil. Když se na druhé straně neprosadili ani domácí Hejhal s Kovalovským, mohl se horní Benešov radovat z vítězství v derby v poměru 5:1.

„Myslím, že jsme viděli velmi kvalitní utkání a z naší strany výborný výkon. Pomalu se hraje už o nasazení do play off a chtěli jsme dnes uspět už i s ohledem na náš debakl z prvního vzájemného utkání v Krnově. Myslím, že se nám to dokonale podařilo. Musím celý tým za výkon a přístup po celý zápas pochválit a věřím, že jsme potěšili i naše příznivce.

V posledních utkáních se nám daří a dnešním zaslouženým vítězstvím jsme to potvrdili. Zveme tímto diváky na naše další domácí utkání už ve středu proti vedoucí Orlové," zhodnotil utkání velmi spokojený kouč Horního Benešova Marek Harazim.

To kouč Krnova Jaroslav Plánovský spokojen být nemohl. „Provází nás v poslední době špatná koncovka. Také dnes se to potvrdilo. Soupeř byl o mnoho dravější a bylo na něm znát, že chce vyhrát a oplatit nám porážku z prvního derby sezony. V poslední třetině jsme sice vykřesali snížením naději, ale pak přišla zbytečná vyloučení a inkasovali jsme další góly z přesilovek soupeře. Musíme to už konečně zlomit," hodnotil střetnutí zkušený lodivod krnovských hokejistů Jaroslav Plánovský.

TJ Horní Benešov - HK Krnov 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)
Branky a asistence: 4. Kovalovský (Koschatzký), 15. Fibrich (Čermák), 23. Fibrich (Fraš, Vrábel), 47. Fibrich (Vrábel), 51. Trubka (Tomáš Lhotský) - 43. Dohnal (Tošenovjan)

Horní Benešov: Kober - Alexandr Lhotský, Bendík, Fraš, Zigmund, Kovalovský - Trubka, Pělucha, Hejhal, Tomáš Lhotský, Koschatzký - Rohovký, Čermák, Martin Vrábel, Fibrich, Hlista. Trenér: Marek Harazim
HK Krnov: Kolbert - Bednárek, Faksa, Lukáš Vrabel, Tomáš Michálek, Dohnal, Vysloužil, Volf - Martin Otipka, Weiss, Kysučan - Kostovský, Pavel Michálek, Tošenovjan - Vlašánek, Ševčík, Holeš - Kubík, Závodník. Trenér: Jaroslav Plánovský

Dominik Volf: Domácí na nás byli takticky připravení

Mladý obránce HK Krnov Dominik Volf přišel do týmu před touto sezonou, a tak teprve poznává atmosféru derby proti Hornímu Benešovu.

Tohle bylo druhé derby, které jste v dresu Krnova hrál. To první jste vyhráli 9:2, teď to byla prohra 1:5. Dají se oba zápasy srovnat?

V prvním zápase u nás jsme dobře nastoupili, využili jsme jejich chyb, rychle vedli 3:0 a ovládli hru. V tomhle zápase jsme právě nebyli schopni využít žádnou jejich chybu. Domácí byli dravější, chodili do každého puku, chtěli víc. Byli na nás dobře připravení takticky, hráli opravdu skvělý hokej. A hlavně dávali víc gólů.

Trenér minule říkal, že se opakují stále tytéž chyby, ztráty na útočné modré čáře a složitá rozehrávka. Nedostávalo vás to pod tlak?

To se u nás opakuje v každém zápase. Můžeme si to v šatně říkat stokrát. Hlavně v klidu v obraně, rozehrajeme si to, když máme čas. Útočníci si mají najet. Jenže většinou jsou schovaní a obrana nemá možnost pořádně rozehrát. Tak se to nahazuje. Když hodíme puk po mantinelu, tak jej první hráč soupeře sebere. Zavírají nás v pásmu.

V čem vás tentokrát Horní Benešov přehrával? Z čeho dával branky?

Právě tam byly zase chyby na útočné modré. Náš centr se kolikrát nevracel a naopak obránce vystartoval na útočníka. Oni to pak sklepávali do středu a jezdili dva na jednoho. A padalo jim to tam. Zakončovali dost se štěstím, ale byl z toho gól. My jsme měli taky dost šancí, ale nepadalo to.

V každém zápase máte dost šancí. Čím to je, že nedáváte góly?

Možná to je trochu o štěstí, ale možná máme i málo důrazu před brankou. Trefujeme gólmana, nedorazíme ten puk. Nebo trefíme hráče.

Máte za sebou druhé derby, takže jste nováček. Je hodně znát rivalita mezi Krnovem a Horním Benešovem?

Hodně znát. To je nejlepší zápas sezony. Přijde hodně fanoušků, je to nejblíž, takže i když hrajeme venku, tak jsou narvané tribuny i našimi fandy. Je hodně hlasitá atmosféra, teď se ještě zapaloval stadion. Hodně hráčů v obou týmech je z Opavy, známe se, takže i na tom ledě je to hodně vyhecované.