Krajská hokejová liga se pomalu, ale jistě blíží ke konci základní části. Všechny týmy se ještě snaží vylepšit svou pozici před play off, některé ještě o vyřazovací část musejí notně zabojovat.

V sobotu budou hokejoví příznivci v našem okrese opět na nohou, je tady druhé derby letošní sezony mezi Horním Benešovem a Krnovem, tentokrát jej bude hostit hornobenešovský zimní stadion. Většinou to bývají vyrovnaná utkání, kde rozhodují jen malinké chybičky, ovšem letos tomu v prvním případě bylo úplně jinak.

Vzájemný duel hraný v Krnově naprosto jednoznačně ovládli hosté. Ve střetnutí plném osobních soubojů a na obou stranách mnoha nepotrestaných faulů nedokázali Krnovští vstřelit ani jednu branku, zato Horní Benešov se radoval hned šestkrát.

Hrdinou utkání byl hostující brankář Petr Vlašánek, který vychytal v krajské lize velice vzácné čisté konto. I když se tehdy domácí hodně zlobili na rozhodčí, museli si přiznat, že bez vstřeleného gólu se vyhrát nedá.

Horní Benešov ve vedoucí trojce

Od té doby mají oba soupeři odehráno už mnoho dalších zápasů. Obvyklé bývalo, že jak Hornobenešovští, tak i Krnovští se tlačili ke špici tabulky krajské ligy mužů, letos je situace jiná. O nejvyšší příčky hraje v základní části pouze Horní Benešov, který se drží v závěsu za suverénním duem SK Karviná, HK Šumperk. Samozřejmě i v derby chtějí domácí uspět.

„Naším jediným cílem pro tento zápas je vítězství," říkal rozhodně kouč Horního Benešova Marek Harazim a pokračoval: „Chceme si vybojovat co nejlepší postavení před play off, což znamená upevnit si třetí příčku. Šumperk s Karvinou už mají drobný náskok, ale zespoda se na nás ještě dotahuje Studénka," dodával hornobenešovský trenér.

Hornímu Benešovu to v letošní sezoně opravdu šlape. V mužstvu zůstali zkušení a osvědčení harcovníci, kteří už spolu hrají řadu let a na ledě se výborně znají. Navíc se přidalo i dravé mládí, z Opavy přišli na hostování Mičola, Trčka a Štindl, v dobrém světle se ukazují i domácí mladíci Jadrníček s Vaňkem.

„Mladí kluci se do našeho týmu dobře začlenili. Hrají trošku jiný hokej, zatímco starší hráči už toho tolik nenabruslí, spoléhají spíše na svůj přehled, mladí jsou zase agresivnější, létají po ledě a na soupeře to platí," pochvaloval si složení mužstva Marek Harazim.

O plánech pro play off kouč mluvit nechtěl. Prvotní je podle něj dostat se do vyřazovacích bojů z co nejlepšího místa a pak se teprve soustředit na aktuálního soupeře.

Krnovští bojují o play off

To Krnov má opačné starosti. Tým se během sezony potýkal s marodkou, pak se hráči teprve dostávali do tempa. Krnovští po dlouhé době nemají ještě jistotu, že si play off zahrají. Momentálně jim patří s dvaceti body šestá příčka, na kterou se dostali po vysokém vítězství nad svým největším konkurentem v boji o play off, béčkem Orlové.

Na poslední postupová místa je docela velká tlačenice. Na dvacetibodový Krnov ztrácí Orlová na sedmém místě jen dva body, o další bod zpět je osmý Rožnov. Na deváté, nepostupové pozici je zatím rožnovský B-tým. Na jednoho z této čtveřice zbude černý petr. Poslední Bohumín, který nasbíral pouhých osm bodíků, už šanci dávno ztratil.

Trenér Krnova Michal Piskoř je rád, že se mužstvo zvedá z krize, začalo se dařit i tradičním střelcům. „V posledním zápase nám to tam docela padalo, ale na druhou stranu musím říct, že jsme i dost stoprocentních šancí spálili, to by se nám v jiných utkáních nemuselo vyplatit," povídal Piskoř a pokračoval:

„Jsem rád, že nám to šlo nejenom dopředu, ale hlavně dozadu. Beci konečně nezůstávali na všechno sami, útočníci se vraceli a pomáhali s defenzívou. Tak to má vypadat," pokyvoval hlavou bývalý extraligový hokejista.

Do druhého derby sezony Krnovští rozhodně nejdou jako favorit, tím budou domácí. „Derby jsou vždycky výborné zápasy, jak pro hráče, tak i pro diváky. Přijde jich hodně a vytvoří perfektní atmosféru," říkal Michal Piskoř. „Favoritem je jednoznačně Horní Benešov, má výborné výsledky, hraje na špici. Ale my se na zápas taky dobře připravíme. Nemáme co ztratit, budeme ho chtít potrápit a vzít mu nějaký ten bod," uvedl krnovský trenér.

Play off prožívají Krnováci podle slov svého kouče už teď. „Pro nás je už teď každý zápas jako play off. Nemáme ho jisté, a tak musíme urvat co nejvíce bodů, abychom se do té osmičky dostali a pokud možno si umístění ještě o něco vylepšili. Teď tam jsme, kdyby se povedla udržet šestá pozice, bylo by to dobré," nastínil plány a cíle svého mužstva Piskoř.

Derby i v play off: sen všech fanoušků

Moudřejší budou fanoušci v sobotu. Okresní hokejové derby krajské ligy mezi Horním Benešovem a Krnovem vypukne na hornobenešovském stadionu v 17.00 hodin.

A malá úvaha na závěr: pokud by Horní Benešov zakončil základní část na třetí příčce a Krnov na šesté, tedy v podobě, jakou má tabulka teď, oba celky by se střetly i v prvním kole vyřazovacích bojů, což by bylo pro fanoušky obrovsky atraktivní.