O šikovné postavičce z plastu, která by byla alternativou k tradičním cínovým vojáčkům, začal Jiří Kalina z pražského výrobního družstva IGRA uvažovat na začátku sedmdesátých let minulého století. Od začátku chtěl, aby figurka dokázala ve svých ručkách držet různé předměty, vizuální podobu pak dala hračce návrhářka výrobního družstva Marie Pavlíčková Krejchová.

Igráček kontra ropná krize

Osmicentimetrové postavičky Igráčka se objevily na pultech hračkáren tehdejšího Československa v roce 1976. Než výrobce obhájil právo na výrobu nové hračky, musel projít mnoha schvalovacími procesy, neboť v té době vrcholila ropná krize a plastické hmoty patřily mezi nedostatkové zboží.

První figurkou, která se začala vyrábět, se stal zedník, brzy se k němu přidala zdravotní sestřička. Jak rostla obliba mezi dětmi, přidávala IGRA další figurky. Chybět nemohl policista, přesněji příslušník Veřejné bezpečnosti, zahradník, kuchař, učitelka, automechanik, ale také potápěč, námořník nebo kovboj, pochopitelně i s koněm.

Muzeum hraček Jiřího Vavřína v Jablonci nad Nisou. Na snímku stavitel Merkuru Miloslav Dolejší
Merkur je jeho láskou. Senior staví modely vážící i osm kilogramů

Po sametové revoluci se pražské výrobní družstvo snažilo jít s duchem doby. Posledním Igráčkem byla postavička skateboardisty a v roce 2005 se oblíbená hračka přestala vyrábět. IGRA neměla dost zakázek a dostala se do konkurzu.

Naštěstí už o tři roky později došlo k obnovení výroby, když výrobní program družstva odkoupila společnost EFKO-karton.

Igráčci se z Prahy přestěhovali na Vysočinu do Nového Veselí a v roce 2010 se vrátili v inovované podobě na trh. Přibyl vystouplý nos a širší úsměv, změnila se technologie potisku obličeje, vlasy mají různé barvy i účesy, nově může figurka otáčet zápěstím.

Zdroj: Youtube

Igráček dostal osobní auta a následně řadu náklaďáků a traktorů s vyměnitelnými korbičkami MultiGO. Děti si snadným pohybem udělají z cisterny domíchávače třeba jeřáb. Kufřík Handy se zase po rozložení změní v pokojíček, policejní stanici nebo třeba obchůdek.

Fanoušek s vlajkou i Jan Žižka

Současné děti by asi hračka v podobě, v jaké si s ní ve své době hráli jejich rodiče, příliš nezaujala. Designér Miloš Hába proto vymyslel herní skládací prostředí, ze kterého lze vytvořit hasičskou stanici, lékařskou ordinaci, poštu či restauraci a sestavit si celé město.

Řada Řekni to Igráčkem používá postavičku jako nositele nejrůznějších vzkazů, Češi dostali i svého igráčkovského fandu, který drží českou vlajku. Oblíbené jsou také figurky, které mají podobu slavných postav našich dějin, třeba husitského vojevůdce Jana Žižky.

Jeviště
Na muzeum padly rodinné úspory i pole. Staré krásnosti fungují bez dotací

Aktuálně EFKO-karton rozšířil sortiment figurek Igráčků o pohádkovou řadu s podcastovými pohádkami. U každé postavičky děti najdou QR kód, přes který se dá pustit příslušný pohádkový příběh načtený hercem Martinem Stránským a doplněný videem.