Houbová sekaná

Ingredience: 500 g vepřového bůčku, 500 g hovězího předního, 500 g směsi lesních hub, 1 větší cibule, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 100 g strouhanky, lžíce sádla, 2 lžíce hořčice, snítka tymiánu, majoránka, sůl, pepř.

Postup: Bůček a hovězí maso umelte na masovém strojku. Přidejte vejce, utřený česnek, strouhanku a koření. Očištěné houby nakrájejte spolu s cibulí nadrobno a dobře poduste na lžíci sádla. Vše důkladně promíchejte, vytvarujte do šišky a vložte do vymazaného pekáče. Celou sekanou potřete hořčicí, trošku podlijte a za občasného polévání výpekem pečte na 200 °C asi 80 minut.

Jablečný štrůdl
Jablka v kuchyni: Lze je využít na sladké pečení, ale i do salátů

Mleté placky

Ingredience: 250 g hovězího předního, 350 g vepřového boku nebo plece, 300 g syrových brambor, 3 vejce, 100 ml mléka, 60 g hladké mouky, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, olej na smažení.

Postup: Hovězí a vepřové maso umelte na masovém strojku a najemno do něj nastrouhejte syrové brambory. Přidejte vejce, mléko, mouku, česnek utřený se solí, majoránku a pepř a vše dobře promíchejte. Ze vzniklé směsi tvořte malé placičky, které z obou stran usmažte v rozpáleném oleji. Jako přílohu podávejte zelný salát nebo kysané zelí.

Z podzimního salátu se může stát hlavní jídlo dne.
Podzimní saláty. Změnou ingrediencí se může stát z letního pokrmu hlavní chod

Pikantní kuličky

Ingredience: 800 g mletého masa (nejlépe směs vepřové + hovězí), 2 vejce, 2 lžíce solamylu, sůl, pepř, mletý zázvor, chilli, 200 g žampionů, 200 g jarní cibulky, kousek čerstvého zázvoru, 1 paprika, 3 lžíce sójové omáčky, olej na smažení.

Postup: Maso osolte, okořeňte pepřem, zázvorem a troškou chilli. Přidejte vejce a solamyl dobře rozmíchaný v troše studené vody. Směs důkladně promíchejte a nechte chvíli odležet. Vytvořte malé kuličky a smažte na rozpáleném oleji. Na vedlejší pánvi orestujte na nudličky nakrájenou cibuli, papriku a plátky žampionů. Přidejte lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru, sójovou omáčku a lžíci vody a krátce poduste. Směsí přelejte smažené kuličky a podávejte s rýží.