Guláš s bramboráčky

Budeme potřebovat (na 4 porce):

  • na guláš:
    • 600 g hovězí kližky
    • 350 g cibule
    • 1,5 lžíce sádla
    • 2 lžičky rajčat. protlaku
    • 1 lžíce papriky (pálivé)
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 1 lžička nového koření
    • 2 lžičky jalovce
    • 4 ks bobkového listu
    • sůl a pepř
    • 2 l vývaru/vody
    • 5 stroužků česneku
    • 2 lžíce majoránky
  • na bramboráčky:
    • 1 kg brambor typu C
    • 300 ml mléka
    • 2 vejce
    • 6 stroužků česneku
    • 2 lžičky kmínu
    • 1,5 lžíce majoránky
    • hladká mouka dle potřeby
    • sůl a pepř
Originální maďarský guláš se nezahušťuje
Plzeňský, csángó, nebo s haluškami? Šest zábavných faktů o guláši

Postup:

1. Do hrnce přidáme sádlo a rozpálíme.

2. Vložíme nakrájenou cibuli a zprudka opékáme.

3. Jakmile se začne barvit přilijeme trochu vody, aby se připáleniny odvařily.

4. Snížíme plamen, dále opékáme a občas přilijeme opět trochu vody a odvaříme.

5. Čím tmavší základ máme, tím mírnější plamen použijeme.

6. Opékáme do vzniknutí tmavě hnědého základu (po částech přilijeme litr vody a odvaříme).

7. Plamen zvýšíme a přidáme maso, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme 2 minuty pustit šťávu.

8. Poklici sundáme a 3 minuty opékáme.

9. Přidáme rajčatový protlak a opékáme 2 minuty.

10. Přidáme papriku a 30 vteřin opečeme.

11. Zalijeme vodou, jen tak, aby bylo maso ponořeno.

12. Přidáme česnek, nové koření, jalovec, bobkový list, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a dáme péct při 160° C do měkka. Cca 3 hodiny.

13. Občas promícháme.

Vepřová panenka s grilovanou zeleninou
Na zvýšený cholesterol pomohou jednoduché a chutné recepty

14. Brambory nastrouháme na hrubo, osolíme a zalijeme mlékem. Necháme 10 minut odpočinout.

15. Poté slijeme a vymačkáme většinu tekutiny.

16. Přidáme vejce a koření, promícháme.

17. Přidáme mouku, aby se vše spojilo a promícháme.

18. Smažíme (nejlépe na sádle) malé bramboráčky dozlatova. Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce.

19. Po upečení dochutíme majoránkou a 3 minuty provaříme. Servírujeme, bramboráčky a cibulí.

David v kuchyni je kuchař, který se snaží ukázat lidem, že připravit si doma kvalitní a chutné jídlo nemusí být žádná věda. Už druhým rokem tvoří každý den nový recept pro Vaši inspiraci. Davidovy recepty můžete sledovat také na Instagramu.