Mladí fotbalisté ročníků 2002 a 2003, tedy kategorií U15 a U14, tvoří fotbalové osazenstvo, které dodalo hned osm regionálních klubů.

Jako rozený úředník si musel počínat po oba dny výkonný ředitel akademie a někdejší opora ostravského Baníku Tomáš Bernady. Vyplňování a kontrola všemožných přihlášek mu vzaly dost času. „Bez papírování to nejde," pousmál se poté, co s rodiči a mladými hráči prošel školu, aby se vidělo, kde budou chlapci studovat, internát, aby se vidělo, kde budou pobývat, a také sportovní areál na Kovoně, kde budou trénovat.

Karviná získala statut krajského centra mládeže v minulém roce. Zprvu se zdálo být logické, že by měl takový institut fungovat v přirozeném centru kraje, kterým je Ostrava, po předložení veškerých podmínek však svazoví a krajští funkcionáři ukázali právě na Karvinou. Krajské město jí jednoduše nemohlo v nabízených podmínkách konkurovat. „Propojení školy, ubytovacích prostor, samotných sportovišť a vybavení, z toho všeho vyšla nejlépe Karviná. Proto je krajská akademie zde," vysvětlil Bernady a přiblížil, jak by měl chod akademie vypadat.

„Samotný princip spočívá v tom, že na jednom místě budou během školního roku nejlepší hráči dané věkové kategorie z našeho kraje, kde o ně bude pečlivě postaráno, ať už se bavíme o stravovacím režimu, zdravotní péči či sportovní přípravě. Jde o to, že hráči budou mít v akademii skvělé předpoklady sportovní výkonnosti, protože zde bude větší konkurenční prostředí, než jakého se jim může dostat v klubu. To by jim mělo pomoci k lepšímu výkonnostnímu růstu," objasňuje Bernady.

Ve prospěch klubů

Celý týdenní režim je nastaven tak, že chlapci chodí normálně do školy, absolvují tréninky a v pátek se rozjedou do svých domovů, aby mohli během víkendu hrát mistrovské zápasy za své mateřské kluby.

„Tady je důležité si uvědomit, že jejich účinkováním v akademii se nic nemění na jejich klubové příslušnosti. Akademie tady není od toho, aby někomu brala hráče, ale proto, aby jim nabídla veškerý servis a klubům dodala z jejich ještě neobroušených diamantů hotové drahokamy," použil úsměvný příměr ředitel krajské akademie.

„Chlapci budou mít v Karviné veškerý komfort z hlediska fotbalové a regenerační přípravy. Nabídneme jim sportovní kroužky, tělocvik v rámci školních osnov plus pohybovou všestrannost. V úterý, středu a čtvrtek absolvují specifické fotbalové tréninky," dodal.

Proces se rozjede 1. září, tedy v den prvního školního roku. Hráči z krajských klubů se do Karviné sjedou už o tři dny dříve, aby se aklimatizovali a seznámili s prostředím.

Kdo chlapce povede?

Realizační tým krajské akademie tvoří výkonný ředitel Tomáš Bernady, který má na starost veškerou řídící, poradenskou i organizační činnost, dva hlavní trenéři a trenér brankářů. Ti všichni jsou svazovými pracovníky.

Každá z obou kategorií má svého hlavního trenéra a dva asistenty. U kategorie U15 je to Pavel Šulák s asistenty Tomášem Hejduškem z Baníku Ostrava, a Vladimírem Vyrobikem z Bohumína, u čtrnáctky figuruje na plný úvazek Kamil Papuga a role asistentů jsou zatím neobsazeny. „Situaci intenzivně řešíme ve spolupráci s karvinským klubem. Bylo by asi vhodné, když je akademie zde v Karviné, aby se na výchově mladých hráčů podíleli i místní trenéři," doplnil Tomáš Bernady.

Pro obě kategorie bude společný trenér brankářů Vít Baránek, od září pak navíc i fyzioterapeut, který bude akademikům k dispozici non stop.

Úvodní výběr hráčů pro obě kategorie proběhl na základě doporučení klubových trenérů i krajských výběrů. „Na jaře jsme navíc hráče sami sledovali, protože to rozhodně neprobíhá tak, že do akademie je přizván každý, kdo o ni projeví zájem. Vybraným hráčům jsme ale tu možnost nabídli, a kdo chtěl, využil ji. My samozřejmě nikoho nenutíme, jen tu možnost nabízíme a vysvětlujeme, že klubům děláme servisní organizaci, kdy se o hráče staráme a vracíme jim je s veškerou péčí, jaké se jim může dostat. Celý projekt je pochopitelně i o všeobecném vzdělání a vlastně i dospívání samotných hráčů, jelikož soubor požadavků, které jsou na hráče kladeny, má širší záběr než jen jaký je kdo fotbalista. V akademii posuzujeme i chování jednotlivců, prospěch ve škole, morálně volní vlastnosti. To vše se bude sledovat a vyhodnocovat," vysvětluje výkonný ředitel krajské akademie FAČR.

Bernady zdůraznil, že projekt byl možný jedině díky vstřícné spolupráci FAČR, Moravskoslezského kraje a města Karviné. „Všem je třeba poděkovat, stejně jako vedení karvinské Základní školy Dělnické. Máme velkou oporu v osobě pana ředitele Petra Jurase i jeho zástupce Jana Kodenka, kteří mají bohaté zkušenosti s vedením sportovních tříd, protože už léta spolupracují s karvinským fotbalem, ale nejen s ním, třeba i s tenisem nebo házenou. Do školy budou hráči chodit, bydlet budou na kolejích Slezské univerzity, kde mají vlastní prostor," doplnil Bernady.

Výhoda v širším výběru

Karvinská akademie bude mít ještě jednu výhodu oproti akademiím v několika dalších krajích. „Začneme fungovat počátkem školního roku, ale třeba v Plzni nebo Jihlavě to už běželo tento rok, ovšem u nás se můžeme opřít o daleko širší spektrum klubů než v obou zmiňovaných městech. Tam je situace jiná v tom, že jak Plzeň, tak Jihlava jsou krajskými centry obecně, a prakticky žádná další větší města s propracovanou výchovou mládeže tam nejsou, takže jejich akademici jsou tvořeni z devadesáti procent výhradně hráči Plzně nebo Jihlavy. Tady to bude jiné, protože v našem kraji pracuje výborně s mládeží spousta klubů, ať už jde o Baník, Karvinou, Frýdek-Místek, Třinec, Opavu, Hlučín, Vítkovice, Havířov, Bílovec a další, nerad bych na někoho zapomněl. V základně hráčů tedy máme obrovskou výhodu. Samotný výběr hráčů bude z širší nabídky, a to může kraji, potažmo klubům v našem kraji, jen prospět. Do akademie by se tak mohli dostat jen ti nejlepší a zdokonalit zde své fotbalové i lidské dovednosti," uzavřel Tomáš Bernady.