Takhle se bojuje o angažmá! Přijdete, v prvním zápase dáte gól a ještě obraně, které šéfuje Tomáš Řepka.

Fotbalový útočník Tomáš Mrázek se na zkoušce v prvoligovém Hradci Králové uvedl skvěle. „Takový začátek by si přál asi každý hráč,“ prohlásil šestadvacetiletý útočný bijec, jenž podzim odehrál v Opavě a v premiéře za „votroky“ se trefil do sítě Českých Budějovic. Přispěl tak k remíze 2:2.

V minulosti si prošel mládežnickými reprezentačními výběry, měl rozjetou slibnou kariéru. Jenže se mu do životopisu vklínil jeden velký škraloup: byl potrestán v kauze Bystrc. Ta v roce 2007 hrála druhou ligu a několik jejích hráčů se namočilo do ovlivňování zápasů a sázení na výsledky.

Mrázka do dneška nepustil pocit obrovské křivdy za čtyřletý „flastr“. Tak dlouho nemohl hrát v Česku, ale vrtat se v minulosti moc nechce. Teď se totiž drápe zpět na výsluní.

Jasno má být sice až ve středu, ale myslíte, že jste proti Budějovicím vykročil ke smlouvě s Hradcem?

Asi bych se tomu nebránil, ale ještě není nic hotového, pořád existují i jiné varianty, jedná se i s jinými kluby. Jasno bude opravdu nejspíš až ve středu.

Co jste říkal tomu, že váš zápasový test má proběhnout zrovna proti obraně, které šéfuje Tomáš Řepka?

Mám ho za kvalitního fotbalistu. Všichni, i já, k němu chovají velký respekt, ale strach jsem z něho neměl.

Naráželi jste na sebe často?

Pár soubojů tam bylo. Že by se ale dělo něco zvláštního a vzduchem létaly nějaké vyhecované řeči, tak to zase ne.

Slyšel jsem, že se vám přezdívá „buldok z Krnova“. To měl mít strach spíš Řepka, ne?

(směje se) To určitě ne. Řepka má strašně moc zkušeností, v tom se s ním nemůžu ani náhodou rovnat. Je někde jinde.

Pasuje na vás ta přezdívka?

Pozornost jsem tomu ani nijak nevěnoval. Říkáte mi to jako první, takže jste mě trochu zaskočil (usmívá se). Ale nic špatného na tom nevidím.

Zájem o vás měla Olomouc, ozval se i Žižkov. Jsou kromě Hradce ještě ve hře i oni?

Je pravda, že oba týmy zájem měly. V Olomouci to ale padlo kvůli tomu, že prý nemají prostor na žádné experimenty, spíš hledají nějaké zkušené hráče. Se Žižkovem jsem jednal ještě nedávno, ale v této fázi jsem dal přednost Hradci. Řeším ještě jednu zahraniční nabídku z Kazachstánu.

To je z českého pohledu docela velká exotika. Nebál byste se vyrazit za dobrodružstvím?

Nebál, jsem takový typ, že se takových věcí nebojím, spíš je vyhledávám, takže ta přezdívka ke mně možná fakt sedí (usmívá se). Z Kazachstánu strach opravdu nemám.

Po vydařeném podzimu v Opavě jste byl hodně horkým zbožím. Berete to tak, že se otevírá možná poslední šance, jak se prosadit v nejvyšší soutěži?

Jestli poslední, nevím, velká ale určitě. Pokud se to nepovede teď, tak bych byl hodně zklamaný. Stát se může leccos, uvidíme, jak se to vyvine.

Jste připravený i na to, že vám sem tam někdo připomene sázkařskou kauzu Bystrc, po které jste v Česku nesměl čtyři roky hrát fotbal?

Je možné, že se na to někdo ptát bude. Ale už je to za mnou a vysvětloval jsem to všude snad milionkrát. V inkriminovaném zápase s Vítkovicemi jsem nastoupil jenom na deset minut a nic jsem neovlivnil. Cítím se nevinný, rozumím tomu, že se mě na to lidi budou ptát. Ale v dalších klubech jsem dokázal, že takový prostě nejsem a jde to úplně mimo mě.

Zažil jste, že na vás kvůli tomu někde nahlíželi jako na recidivistu?

Zažil, když to bylo čerstvé, hodně se o tom mluvilo a psalo. Přešel ale delší čas a pomalu se na to zapomíná. Nerad bych to ještě nějak oživoval.

Vnímáte ten čtyřletý trest pořád jako křivdu?

Stoprocentně. Hrál jsem jenom chvilku a každý musel vidět, co se na hřišti dělo. Byly tam jiné okolnosti, a nerad bych se v tom pitval. Kdo hraje fotbal, ví, jak to bylo a co se tam dělo. Pro mě je to uzavřená věc a hrabat se v tom nechci.

Tomu rozumím. Cítíte aspoň, že vám ty roky, kdy jste musel působit na Slovensku, v něčem pomohly?

Z nějakých chyb jsem se tam poučil a sáhl si na dno. Ze všeho jsem se vyhrabal. Teď mám za sebou výborný půlrok v Opavě a chtěl bych na něj navázat. Angažmá na Slovensku mi pomohlo hodně.

Věřil jste, že si jednou zahrajete českou první ligu?

Věřil, byla to moje velká motivace, díky tomu jsem se vrátil zpátky. Kdybych tomu nevěřil, nejsem ani teď v Hradci.

Zatím to vypadá, že jste angažmá v nejvyšší soutěži hodně blízko. Jak na vás Hradec zatím působí?

Byl jsem s klukama na soustředění a prostředí na stadionu jsem zatím nepoznal. Rychle mi ale došlo, že velkou předností hráčské kabiny v Hradci je, že tady mají výbornou partu. Jsou tu skvělí kluci, z tohoto pohledu bych tady neměl problém, přesně tohle mi vyhovuje.

Pokud si s Hradcem nakonec plácnete, věříte, že „buldok z Krnova“ hned v prvním jarním kole naskočí v základní sestavě?

To je ještě pořád daleko. Ale kdyby to dopadlo a s Hradcem jsme se dohodli, určitě bych dělal maximum pro to, abych trenéra přesvědčil, že na hřiště patřím. Kdyby se to nepovedlo, snažil bych se být alespoň platným členem kádru, abych Hradci pomohl i z lavičky. Ale těžko teď předbíhat.