„Soutěž je velmi vyrovnaná a rozhodují maličkosti. Nicméně je to bezesporu dobrý základ pro jaro,“ přiznal trenér Stanislav Dorňák. Že by však Úvalenští mysleli na případný postup, vyvrátil. „Musela by se změnit spousta věcí, například přístup jednotlivých hráčů,“ vysvětlil krátce.

Ze hry o čelo I.B třídy však nejsou. A není to jen nevalný bodový odstup za favorizovanými soupeři, který jim dává mírné naděje. Dorňákovi svěřenci byli na podzim jednoznačně nejproduktivnějším mužstvem vůbec celé soutěže. Ofenzivní síla celku je přitom z velké části postavená na střelecké suverenitě jediného muže: Zdeňka Sovadiny, který je se sedmnácti góly kanonýrem podzimu. „Proměňuje vyložené šance, jeho příchod do týmu vnesl klid a pohodu,“ řekl Dorňák na adresu bývalého bruntálského hráče.

Střelecká potence však s sebou nese i břímě. Úvalno patří mezi celky s nejděravější defenzívou. „Chyba není jen v obraně. Na pováženou je spíše hra celého mužstva směrem dozadu,“ vysvětlil. To by snad na jaře mohl změnit návrat mladíka Martina Zlámala a Jiřího Halíře z Irska.

Stanislav Dorňák razí cestu založenou na úvalenských odchovancích, sestava mužstva se proto oproti podzimu téměř nezměnila. Snad ani nemohla, celky z nižších fotbalových soutěží totiž pochopitelně nemají prostředky na nové akvizice. Výjimku tvoří příchod avizovaných posil Zlámala a Halíře, nestabilní bude naopak účast útočníka Ryšky.

Úvalenští amatéři v zimní přípravě odehráli dohromady jen čtyři modelové zápasy. „Nemáme tak široký kádr, abychom mohli hrát deset utkání. Když se mi kluci zraní, tak bude zle,“ řekl Dorňák. „S přípravou jsem ale v rámci možností spokojený. Chodilo nás takových sedmdesát procent mančaftu. Bývaly i horší roky.“

Jarní bitvu o status I. B třídy, což je podle Dorňáka majoritní cíl mužstva, zahájí Úvalno doma v sobotním utkání s okresním rivalem Dolní Moravicí. Ambice? „Ty jsou jasné, musíme bodovat.“

TJ Úvalno

Brankář: Šlosar
Obránci: Kamil Sovadina, Dorňák, Komžík, Šimeček, Čandas
Záložníci: Simichanidis, Malinovský, Žitník, Sigmund, Matwiov, Zlámal, Jiří Halíř
Útočníci: Zdeněk Sovadina, Lakva, Ryška
Trenér: Stanislav Dorňák
MS I.B třída.