Co Vás, pane předsedo, přivádí do Bruntálu?

Jednak jsem byl pozván jako zástupce VV ČSTV Praha, kde zastupuji fotbalový svaz a ve vašem okrese je převážná část oddílu fotbalových. Svůj díl sehrálo i to, že jsme s Honzou Urbanem kamarádi, a tak jsem rád přijel a přijal jeho pozvání.

Jaká je spolupráce ČSTV a ČMFS a jak to vypadá s financemi ?

Já myslím, že spolupráce mezi fotbalovým svazem a ČSTV je dobrá a že funguje. Podívejme se třeba na Slováky. Tam se ČSTV zrušilo a mají problémy. Financování je odvislé od příjmů Sazky i našich akciovek i státních příspěvků. Hlavní roli však hraje Sazka, odkud pramení převážná část dotace. Snad zůstane vše tak, jako doposud.

Víme, že ve Výkonném výboru ČMFS není vše v pořádku, jaká je nyní situace?

To je pravda. Nikde ale není vše ideální. Dosti problémů vyvolává pan Kubíček, který vše napadá a zavrhuje a s ničím reálným či perspektivním nepřijde. Je těžké se pak na některých důležitých věcech domluvit a práce potom je složitá. Výkonný výbor ČMFS byl zvolen, jak všichni vědí, tehdy kompromisem, a tak by se to mělo brát. V dalším období mohou přijít noví lidé, kteří budou pokračovat v naší práci nebo začnou úplně znovu.

Blíží se Euro, jak vidíte ambice našeho týmu, někteří hráči jsou zranění, jiní nemají zrovna nejlepší formu?

Myslím, že určitě nejsme bez šancí. Můžeme klidně projít ze skupiny daleko až do závěrečných bojů, ale také se ze skupiny nemusíme vůbec dostat dále. Je ale výborné, že jsme se na Euro kvalifikovali. Je to ohromná nejen sportovní, ale i společenská událost. Bude tam soustředěný celý fotbalový svět a vše se kolem Eura točí. Je to i pro nás skvělá reklama. Vidíme, že třeba Anglie, taková velmoc, se musí obejít bez účasti. Fotbal se hrozně popularizuje a to je dobře. Je určitě škoda, že nemůže hrát Rosický, je to pro naši reprezentaci veliká ztráta. Jeho zranění však zanedbali v Arsenalu. U nás se podrobil operaci až nedávno, ale Euro již nestihne. Co se týče Nedvěda, tak tam bylo více faktorů. Své sehrála jeho žena a také i někteří naši hráči, kteří si vybojovali účast na Euru, nebyli zrovna jeho případnou účastí nadšeni.

Jak to vypadá s novým koučem české reprezentace, máte již vybraného kandidáta?

Zatím je vše ve stádiu hledání. Pan Košťál sice medializuje různá jména, ale rozhodnutí učiní výkonný výbor fotbalového svazu až po Euru. Musíme sednout a vybrat vhodného kandidáta. Určitě to nebude nikdo ze zahraničí, který nezná naše poměry a navíc by to bylo finančně náročné. Karel Brückner byl velká osobnost a hráči ho brali. Bude těžké ho nahradit. Po Euru se bude rozhodovat.

Bude se stavět národní stadión?

Zatím je to nereálné. Sparta bude rekonstruovat svůj stadión s větší kapacitou asi pro 35 000 míst, ale financovat si jej bude sama. Po Edenu by se mělo stavět i v Brně za Lužánkami, kam by se měl brněnský klub vrátit. Kapacita by také měla dosáhnout okolo 35 000 tisíc. Dále se chystá výstavba stadionu ve Vítkovicích, kam se bude stěhovat Baník a stavět by se měl fotbalový stánek i v Plzni. Potřebných 50 000 míst pro finálové zápasy UEFA či Ligy mistrů ale zatím mít nebudeme nikde. Uvažujeme ale o pořádání mistrovství Evropy kolem roku 2020 společně se Slováky.

Děkujeme Vám za Váš čas a co byste nám řekl závěrem?

Vím, že to tady ve vašem okrese nemáte jednoduché. Je asi trochu pravdy na tom, že čím dále od Prahy, tím je situace složitější. Hodně se tady pozapomnělo na umělé trávy, které tady ve zdejším klimatu jsou víc než potřebné. Snažíme se v tom pomoci a první hřiště s umělou trávou by mělo stát již na podzim v Bruntále. Další na řadě by měl být snad ještě letos Krnov. Přeji vám všem hodně úspěchů, vytrvalosti a chuti to nelehké sportovní činnosti.