Marceli, kam do toho Německa vlastně odcházíte?

Kousek za hranice západních Čech k městu Cham do takové vesničky, jmenuje se Neubäu. Je to asi pět kilometrů od Chamu směrem na Regensburg.

Důvodem je práce?

Důvodů je více. Jedná se hlavně o práci a samozřejmě taky fotbal. Ale taky o to se nějakým způsobem osamostatnit, naučit se jazyk a zkusit třeba štěstí ve fotbale v Německu. Práce tam je finančně dost zajímavá.

Kde tam budete pracovat?

Budeme pracovat u sponzora klubu, což určitě vnímám jako výhodu. Pokud se bude dařit (usmívá se). Navíc tam pracují i někteří spoluhráči. Jde o fabriku na sušené ovoce a hřiby. Byl jsem se tam už osobně podívat a vypadá to tam velice dobře.

Za který klub budete hrát?

Budu hrát přímo v místě za SV Neubäu.

Jakou soutěž váš nový klub hraje?

Jedná se až o sedmou soutěž v Německu, ale klub má ambice postoupit. Po podzimu je na třetím místě tabulky jen o skóre za druhým. A postupují právě první dva. Takže cíl je jasný, na jaře oslavit postup. Já osobně bych byl moc rád, kdyby se podařilo postoupit, protože bych si v létě samozřejmě chtěl vyzkoušet i vyšší německou soutěž. Ale uvidíme, jak se mi i týmu bude dařit.

Máte nějaké informace o kvalitě jak klubu, tak i soutěže?

Každý říká něco jiného. Nechtěl bych to přeceňovat ani podceňovat. Ale jak říkám, je to sedmá soutěž, tak uvidíme. I když hraje tam hodně cizinců z vyšších lig. Ale nechci nic říkat předem, všechno poznám časem sám. Zázemí je skromné, ale hezké.

Německý klub kontaktoval vás nebo jste si ho našel sám?

Kontaktoval mě jeden manažer z Německa, který tahá hráče z Česka a jiných zemí. Dal mi nabídku, která se mi líbila, tak jsem si řekl, že to zkusím.

Hraje v klubu nějaký Čech?

V klubu už jsou dva Češi. Navíc já do Německa nejdu sám. Chtěl jsem tam vzít nějakého kamaráda, protože ve dvou je ta adaptace na nové prostředí lehčí. Navíc klub sháněl i gólmana, tak jsem se zeptal Jakuba Řeháčka, který předtím chytal v Krnově. A ten mi na to kývl, tak jsem rád. Doufám, že to bude pro nás dobrý krok.

Jakub Řeháček ale nějakou dobu nechytal.

To je pravda, hrál v Chomýži střed zálohy, dal tam jedenáct branek. (směje se)

Jak jste na tom vy osobně s němčinou?

Přímo fantasticky. (směje se) Nikdy jsem se německy neučil, takže neumím ani slovo. Naučil jsem se jenom: Dej mi to a běž se radovat. To jsem tady vždycky říkal klukům z Krnova, hlavně Adamovi Ondrovi a Liborovi Dvořákovi. (směje se)

Jak tam budete dlouho?

Pracovní smlouvu bych měl mít na rok. Ale nechtěl bych nějak říkat, jestli budu v Německu rok nebo deset let, protože se může stát, že budu za týden doma. Na tohle budu asi odpovídat spíš v létě.

Budete žít v Německu a s klubem i trénovat nebo budete jezdit jen na zápasy, tak jak to mají někteří hráči, co hrají v Rakousku?

Já se do Německa stěhuji, takže to pro nás nebude lehké. Doufám, že to všechno dobře dopadne. Domů budu jezdit dvakrát do měsíce. Navíc musím posílat pohledy Ríšovi Kozákovi, protože ten to bude beze mě těžko zvládat. Se mnou se cítil v kabině o deset let mladší. (směje se)

Kdy do Německa odjíždíte?

Měl bych se stěhovat na konci ledna.

A do té doby trénujete sám?

Ne, to ne, trénuji normálně s Krnovem. Měl bych stihnout i nějaký ten přípravný zápas.

SV NeubäuStát: Spolková republika Německo
Země: Bavorsko
Okres: Cham
Obec: Roding
Krajský svaz: Cham/Schwandorf
Soutěž: Kreisliga Kreis Cham/Schwandorf
Klubové barvy: modrá a žlutá
Webová stránka: www.svneubaeu.de

Marcel CudrákNarozen: 31. srpna 1990 v Krnově
Mateřský klub: FK Krnov
Další kluby: Slezský FC Opava, MFK Karviná
Nový klub: SV Neubäu (Německo)
Fotbalová profese: ofenzivní záložník
Číslo dresu: 11