Mezinárodní turnaj policistů v sálové kopané ve Městě Albrechticích ovládli poprvé za třináct let policisté z Krnova.

V tělocvičně albrechtické základní školy si dalo dostaveníčko deset policejních týmů, které slučuje Mezinárodní policejní asociace (IPA). „Tradičně dorazily dva týmy kolegů z Polska a také kamarádi ze Slovenska. Chorvati se letos omluvili," řekl spoluorganizátor turnaje Roman Přeček.

Turnaj měli pevně v rukou rozhodčí. Policisté si na parketách nic nedarovali a k vidění byly i žluté karty. Po tvrdém střetu skončil na zemi i šéf opavské policie plukovník Petr Častulík, který patřil mezi nejaktivnější hráče. „Jistě to nebyl úmysl. Faul vyplynul ze hry. Kolega se omluvil a my jsme měli možnost pokutového kopu," okomentoval situaci na hřišti Častulík.

Do finále se překvapivě a poprvé v historii dostal tým Krnova. Proti němu nastoupili ostřílení fotbalisté z IPA Třinec. Ti turnaj několikrát vyhráli. Utkání bylo napínavé. Největší šanci měl krnovský policista a odchovanec albrechtického fotbalu Petr Lapuník. Před závěrem utkání nastřelil tyč.

Drama tak pokračovalo i po nerozhodném utkání, kdy došlo na penaltový rozstřel. V jeho první části se více dařilo třineckým, kteří se dostali o gól do vedení. Krnovu se podařilo srovnat. Následovalo dalších deset pokutových kopů. Za Krnov všechny proměnil skvělý Lapuník a tak měli krnovští policisté důvod k oslavám. „Smyslem turnaje je potkat se s přáteli a přátelsky se pobavit. Krnov si tentokráte vyhrát zasloužil, a proto mu gratuluji," řekl bývalý šéf okresní policie a dnešní krajský policejní ředitel ze Zlína Jaromír Tkadleček.

Mimo celkového vítězství putuje do Krnova i cena pro nejlepšího brankáře turnaje, kterým se stal Lukáš Malaník.

Po předání cen poděkoval policistům starosta Města Albrechtic Luděk Volek. „Je fajn vidět řadové policisty i důstojníky v propocených dresech a s úsměvy na tvářích. Město turnaj podporuje celých třináct let a doufám, že nejméně dalších třináct let k nám budou policisté z celé Evropy jezdit sportovat a utužovat své vztahy," okomentoval turnaj Luděk Volek.

Záštita policejního prezidenta

Policejní prezident Tomáš Tuhý pochází z Města Albrechtic. Na turnaji pravidelně hrával coby okresní policejní šéf i krajský policejní ředitel. I jako policejní prezident si chtěl přijít zahrát, ale pracovní povinnosti mu to neumožnily. Přesto turnaj v Albrechticích zaštítil a jeho pozdravy policistům vyřídil plukovník policejního prezídia Marian Paštinský.

-kro-