Začal chytat divizi ve Valašském Meziříčí, pak naletěl agentovi a týden strávil ve Španělsku, pak své štěstí zkoušel v ústecké Armě, aby následně podepsal jednoletý kontrakt ve Vítkovicích.

„Jsem zpátky ve velkém fotbalu, a to díky Vítkovicím. Chci jim splatit jejich důvěru dobrou prací v brance," hlásí Josef Květon, který od svých čtrnácti let až do loňského léta oblékal dres Opavy.

V Ostravě se mu daří. I díky němu jsou po podzimu odepsané Vítkovice ve hře o záchranu. V sobotu se představí v Městských sadech. „Už se nemohu dočkat, bude to velké," směje se brankář původem z Bruntálu.

Pepo, v sobotu čeká Vítkovice derby v Opavě. Už se těšíte?

Neskutečně, už se nemohu dočkat. Těším se na kluky, na stadion, na fanoušky. Opava je moje srdeční záležitost. Strávil jsem v ní krásné roky a na to zapomenout nejde. Pro naše kluky vypíšu i nějakou odměnu.

Vítkovice byly po podzimu na odpis. Na jaře se neskutečně zvedly, čím to je?

(začne se smát) Tak přišel jsem do týmu já. Ale teď vážně. Klub prošel změnami, máme nového trenéra. Na začátku jarní části jsme si řekli, že začínáme od nuly, že jarní část je naše nová sezona. V kabině se vytvořila výborná parta, od toho se všechno odvíjí.

Na vaši osobu je slyšet samá chvála…

To jsem rád, ale jsme tým. Osobně mi vyhovuje i spolupráce s Davidem Mikulou, oba těžíme z toho, že se známe.

Věříte, že se vám podaří druhou ligu zachránit?

Věřím, proto jsem tam šel. Jsme stále ve hře, rveme se s osudem a myslím, že úspěšně.

Vy už jste měl ale nakročeno do Vítkovic v létě, je to tak?

Je to tak. S tehdejším manažerem Pohorelim jsme nenašli společnou řeč. Rozhodl se vsadit na jiné kluky. Teď už tu není. Klima v klubu se změnilo k lepšímu, což se odráží i do výsledků.

Když to trošku nadneseme, tak vy jste se z Opavy do Vítkovic dostal pořádnou oklikou, a to přes Španělsko a Ústí nad Labem…

(usměje se) Je to tak. Půlrok po odchodu z Opavy byl naprosto šílený. Řadu věcí jsem si uvědomil. Na druhou stranu to byla pro mě velká a dobrá životní škola. Člověk potřebuje někdy dostat přes prsty.

Berete angažmá ve Vítkovicích jako odrazový můstek za lepším angažmá?

Tohle neřeším. Mám tady smlouvu na rok. Prvořadým cílem je zachránit druhou ligu.

Opavu sledujete?

Pořád. Koukám na přenosy, klukům fandím. Moc jim přeji, aby vyhráli pohár. Doufám, že i Baníku ještě pořádně zatopí. Udělám všechno pro to, abychom i my obrali Baník o body.

S fotbalem jste začínal v rodném Bruntále. Manažer Mura se vám neozval v době, kdy jste neměl angažmá?

Neozval. Navíc na to, abych chytal krajský přebor, jsem ještě mladý. Mám v týmu kamarády, byl jsem se na ně i podívat osobně.