Máme za sebou další ročník mistrovských fotbalových soutěží a až na výjimky příliš radosti u jednotlivých zástupců v okrese určitě není.

Divize: Krnov nehrál špatně, sice spadl, ale chce zpět

Nejvýše postaveným klubem byli v náročné a kvalitní divizní soutěži fotbalisté FK Krnov. Krnovští si pod vedením kouče Antonína Hudského určitě nevedli špatně a o udržení bojovali až do posledního utkání. Podivný závěr je ale přikoval na poslední sestupové místo a v příštím roce čeká na Krnov po roce pět krajský přebor. Z něj se chtějí Krnovští, kteří provádějí změny v realizačním týmu i vedení, ihned vrátit zpět do divize.

Krajský přebor: Rýmařov ztrátu z podzimu nedohnal

Radost není ani v Rýmařově. Jiskra po velmi špatném podzimu na jaře posílila a vedla si dobře. Bodové manko z podzimní nevydařené sezóny ale nestáhla a skončila nakonec třetí od konce. Vinou sestupu Krnova z divize tak putuje o soutěž níže do I.A třídy i Jiskra Rýmařov. Také kouč Milan Furik by se rád se svým týmem po roční absenci do krajského přeboru rychle vrátil.

I.A třída: Slavoj Bruntál padá do I.B třídy skoro po půl století

Do třetice všeho zlého postihl sestup, tentokrát do I.B třídy, i další klub z našeho okresu. Slavoj Bruntál se od začátku pohyboval ve spodních patrech tabulky, ale jaro mu nevyšlo už vůbec. Hlavně domácí remízy a těsné porážky venku jej připravily o důležité body. V konečném účtování to pro svěřence Jaroslava Zabloudila znamenalo předposlední třinácté sestupové místo. Slavoj tak snad po čtyřiceti či padesáti letech klesne až do I.B třídy. V mužstvu budou určité změny a v oddíle bude snaha dát dohromady tým, který se pokusí o návrat do I.A třídy.

I.B třída: Jediná radost v okrese, Břidličná postupuje

Velmi početné obsazení měl okres Bruntál v I.B třídě. Tam nám nakonec přece jen udělali radost svěřenci Jana Bubely z Břidličné. Tým se již druhým rokem pokoušel o postup a po letošním výborném finiši v závěru soutěže se to Břidličné po zásluze podařilo. Soutěž I.A třídy se do Břidličné vrací po dlouhých deseti letech. Funkcionáři Břidličné nechtějí usnout na vavřínech a chtěli by tým posílit a ve vyšší soutěží hrát důstojnou roli.

I.B třída: Loučky, Olympia, Avízo a Úvalno klidný střed

Spokojenost může vládnout také v Krásných Loučkách a v Olympii Bruntál. Trenér Krásných Louček Libor Dvořák vystoupal se svým týmem na jaře až na čtvrtou příčku a mohl soutěž dohrávat v klidu. V Krásných Loučkách by chtěli udržet kádr a v příští sezóně hrát nahoře. Po velmi špatném podzimu se na jaře chytil také mladý tým Olympie Bruntál. Mužstvo Jaroslava Kyselého a Josefa Krajčoviče šlo na jaře od vítězství k vítězství a z konce tabulky se vyšvihlo na slušné páté místo. V příští sezóně by Olympia chtěla pokračovat v jarním trendu.

Poměrně dobře prošel soutěží nováček Avízo Město Albrechtice. Svěřenci Gustava Santariuse mladšího si udržení zajistili několik kol před koncem a soutěž dokončili na pohodovém osmém místě.

V jarní části si situaci až příliš zbytečně zkomplikovali fotbalisté Úvalna. Stanislav Dorňák se propadl se svým týmem do spodních pater a nakonec musel bojovat o udržení. To se nakonec podařilo a konečné desáté místo určitě neuspokojuje. V Úvalně by rádi zopakovali v příští sezóně loňský podzim.

Chomýž se udržela, padá Dolní Moravice a Horní Benešov

V Chomýži si pod vedením Stáni Dorotíka velké cíle nedávali a záchrana a konečné jedenácté místo uspokojuje. V příštím ročníku by ale rádi v Chomýži vystoupali výše.

V sezóně to už vypadalo dobře v Dolní Moravicí, ale závěr soutěže nezvládli. Nakonec je to stálo sestupové třinácté místo. V Dolní Moravicí se budou v příští sezóně pokoušet o návrat. Neúspěch okresních oddílů završili v Horním Benešově. Tým kouče Roberta Kaluži se usadil hned na začátku u chvostu tabulky a nakonec i z posledního místa společně s Dolní Moravicí sestoupil do okresního přeboru. Z něj se po roce podívá do I.B třídy jindřichovský Slezan.

Letošní bilance okresní příznivce fotbalu určitě neuspokojuje, a tak věřme, že ta příští sezóna bude o mnoho lepší.