Po skončení v mládežnických kategoriích pokračoval nadějný mladík přes Dunajskou Stredu, rakouský Salzburg, Zbrojovku Brno, až k návratu a další česká mužstva zpět do Rakouska. I to byl jeden z důvodů, proč jsme se odchovance bruntálského fotbalu zeptali na pár otázek.

Máte za sebou řadu angažmá doma i v zahraničí. Naposledy jsme vás mohli výrazněji sledovat v barvách Zbrojovky Brno. Kam vedly další vaše fotbalové kroky?

Po vypršení čtyřleté smlouvy ve Zbrojovce jsem hrál půl roku v Bystrci. V zimní přestávce jsem byl na zkoušce v Gmündu, BW Linz a nakonec jsem podepsal smlouvu na půl roku v SK Vorwarts Steyr, kde jsem byl do 30. června.

Co bylo příčinou, že se vám v Brně nedařilo podle představ a co vám dalo působení ve Zbrojovce?

Nedá se říct, že se mi v Brně nedařilo. Začátek za působení trenérů Uličného a Jarůška byl výborný. Hráli jsme o Evropskou ligu, mám ligový start, hrál jsem poháry a zažil jsem prvoligový kolotoč a tu atmosféru. Dalším kladem bylo, že jsem poznal mnoho kamarádů z řad ligových fotbalistů. Zahrát si s Heinzem, Trousilem, Poláchem, Sieglem, Pavlíkem, Pospěchem či Lejsalem bylo příjemné. Až po příchodu trenéra Beránka jsem byl přeřazen do juniorky. Takže Zbrojovka, to byla dobrá škola.

Splnila následující angažmá v klubech vaše představy nebo jim něco scházelo?

V Dunajské Stredě, v salzburských klubech, Brně i nyní v Rakousku jsem byl spokojen a věděl jsem vždy do čeho jdu. Žádného angažmá proto nelituji.

Hrával jste tvořivého záložníka, bylo tomu tak i v minulých sezonách?

V Brně jsem hrával ve středu, nyní v Rakousku mě trenér přeorientoval na levou zálohu či ofenzivního podhrotového útočníka. Docela mi to sedělo, protože jsem měl přece jen víc místa. V Rakousku se také mnohem méně kombinuje než u nás, tak mám na kraji zálohy i více míčů.

Rozhodl jste se odejít opět do zahraničí. Co vás k tomu vedlo?

To je obligátní otázka. Na Rakousko jsem si nějak zvykl. Naučil jsem se němčinu a tak už nemám problémy s dorozumíváním se s trenérem i spoluhráči. Dokonce jsem si někdy říkal, že bych v Rakousku zůstal. Salzburg je moc krásný. Prostě krásná příroda a historie. Musím ale přiznat, že důležitou roli hry v zahraničních klubech mají i diváci a peníze. Třeba na naše zápasy ve Steyru chodilo přes 2000 diváků a to je úplně něco jiného než u nás v Česku, kde tato návštěva není někdy ani na 1. lize.

Po letech se vracíte do Rakouska, určitě máte na minulé působení v Salzburgu dobré vzpomínky?

Jak už jsem říkal. Salzburg, to je perla mezi městy. A nyní Melk. Krásné město a světoznámá bazilika. Hned první den, hned po podpisu smlouvy, jsme ji byli s otcem navštívit. Plno turistů i v deštivý den, krásné historické město. To mě docela bere.

Do kterého klubu odcházíte a jakou hraje soutěž?

Podepsal jsem smlouvu na jeden rok s SC Melk, který hraje 2. Landesligu.

Co od nového angažmá očekáváte?

Důležité je, že si mě vybral trenér a chce mě i vedení klubu. Docela jsem koukal, když jsem hned druhý den příjezdu musel na tiskovou konferenci s vedením klubu a novináři.

Rozhodl jste se pro tento klub. Byly však i jiné nabídky z domova i zahraničí?

Měl jsem několik nabídek z Česka i Rakouska. Melk byl ale nejrychlejší a na všem jsme se bez problémů dohodli. Proto jsem tam.

Na jaký post s vámi trenér počítá?

Klub vede nizoremský trenér Roland Kraaibeek a pokud vím, tak mě chce na levý kraj zálohy a hlavně na ofenzívu a zahrávání standardních situací. Z tiskové konference vím, že nový klub ode mě očekává standardní kvalitní výkony a pomoc při postupu, který loni Melku unikl o tři body. Město fotbalem žije a chce do pěti let do II. ligy.

Začala Vám už příprava?

Ano, už 14 dní trénujeme. Od 25. července máme ještě krátké soustředění.

Je v mužstvu nabitý kádr? A jak na vás působí celková atmosféra v týmu?

Jak mám zprávy, kádr se moc nezměnil. Všichni hráči základního kádru zůstali. Jedinou posilou mám být já a dva mladí kluci z okolí. V kabině je výborná parta a cítím se tady dobře. Kluci mě berou, v pohodě se s nimi domluvím a tak není co řešit. Teď jenom přemýšlím, jaké zápisné přinesu do kabiny.

Kdy se zahájí mistrovská soutěž a s jakými cíli do ní váš nový klub vstupuje?

První zápas máme 10. srpna v osm večer pod reflektory v Gmündu. V Rakousku se hraje hodně v pátek večer a tak se dá očekávat i hodně diváků. Cílem je, jak už jsem říkal, postup do 1. Landesligy.

Jaké má klub zázemí a jak jste s vytvořenými podmínkami pro sebe spokojen?

Máme krásný nový stadion s osvětlením, kde se třeba bude hrát 8. září zápas U-18 Rakousko Francie. Dobře ho můžete vidět z dálnice Vídeň-Salzburg.

Nová tribuna, výborné zázemí a umělá tráva čtvrté generace. Máme perfektní vybavení světoznámé značky. Dostal jsem pokoj v moderním hotelu přímo v centru města a na stadion to mám pět minut autem, takže jsem velmi spokojen.

Sledujete výkony své mateřské Olympie? A co říkáte na nadcházející podzimní derby Olympia FC Slavoj v 1.B třídě?

Výsledky celé Olympie sleduji na webových stránkách a mám vždy přesné informace od otce. Fandím hlavně holkám ve 2. lize a mezi hráči v A-mužstvu mám stále kamarády. V zimě si s nimi přijíždím zahrát sálovku. Na derby, pokud budu mít volno, určitě přijedu. Vím ale, že bude mít příchuť pelyňku. Často o tom s tátou mluvíme. Myslím si, že Bruntál by si zasloužil nejméně divizi a ne dvě B třídy.