Z disciplinárních prohřešků na podzim 2022 nejvíce rezonovaly dva. Nejprve chování brankáře Píště Petra Lišky, který dal v utkání krajské soutěže I.B třídy, skupiny B, na hřišti Hati soupeři hlavičku do nosu a zranil ho. Trest? Zákaz činnosti na osm měsíců.

Ještě hůře dopadl hráč Skotnice Peter Kiška, který při duelu stejné soutěže, jen skupiny D, uštědřil ve Starém Jičíně facku asistentovi rozhodčího. Nezahraje si 12 zápasů, navíc zaplatil pokutu tři tisíce korun. „Jsou to nejvýraznější prohřešky této poloviny sezony,“ potvrzuje Svatopluk Pešat.

Proti předchozímu období to ale neznamená nic výjimečného. „Dva roky jsme nehráli, v porovnání s minulou sezonou je to podobné. Výstřelek vždy nějaký je – tu menší, jindy větší – od rozhodčích i od hráčů. Přece jen jsme lidé,“ má nadhled Pešat.

V ročníku 2021/22 byly nejznámějšími excesy prostředníčky hráče v obličeji sudích, plivanec v podané ruce, nebo držení pod krkem. „Každý rok se opakuje, že někdo někde ustřelí. Já myslím, že tomu teď pomáhá mediální čistka rozhodčích na nejvyšší úrovni. To se pak přenáší dolů. Je to složité, negativní nálada panuje ve společnosti obecně. Nikoli jen ve fotbale,“ vysvětluje šéf krajské disciplinárky.

Nemanja Kuzmanovič je jednou z opor Baníku Ostrava.
Lídr Baníku Kuzmanovič: O divočině v Rumunsku i montování židlí. Co ho rozčílí?

„Vždyť si vezměte nedávný díl pořadu TIKI-TAKA. Nikdo se nebavil o krásném fotbale Slavia – Baník, nádherném gólu Fleišmana a tak, ale jen o jednom faulu. To pak v lidech vyvolává negativitu vůči sudím. I na krajích a v okresech,“ dodává Pešat.

Dvěma nedohraným sezonám z důvodu koronaviru nepřisuzuje větší váhu. Jen to, že skončili někteří zkušenější sudí, kterých je nedostatek. „Věková hranice rozhodčích je výrazně nižší,“ podotýká. „Třeba před dvaceti lety na krajích pískali bývalí hráči, kolikrát i ligoví, kteří měli autoritu. Dnes? Jde i o šestnáctileté kluky. Diváci i hráči mají rozhodčí jako… Ani to nechci říkat,“ kroutí Pešat hlavou.

„Přitom jsem přesvědčený, že devadesát procent sudích je výborných, těch deset procent zbývajících pak tu reputaci kazí. My to ale bereme obecně, škatulkujeme a vnímáme rozhodčího spíše jako nepřítele,“ pokračuje.

U samotné disciplinární komise už hráči verdikty přijímají bez protestů. „Menší tresty děláme bez přítomnosti zúčastněných. U větších jsou pak rozumní, protože většinou vybouchnou na fotbale. My jen trestáme, nemstíme se,“ uzavírá Svatopluk Pešat.