V boji o záchranu krajského přeboru pokračovali fotbalisté Břidličné uplynulou tropickou sobotu na svém hřišti zápasem proti rivalovi z konce tabulky z Heřmanic. I přesto, že domácí byli v celém utkání jasně lepší, po skončení duelu si odnesli z hrací plochy jen nejtěsnější vítězství v poměru 1:0.

Domácí fotbalisté si byli vědomi nutnosti bodovat a svého soka v boji o záchranu soutěže od začátku zatlačili na jeho polovinu. Už v 5. minutě spálil gólovou příležitost po rohovém kopu Holčáka Kamil Kocúr, který mířil hlavou těsně vedle pravé tyče brány hostů.

O dvě minuty později se vydal z vlastní poloviny až do šestnáctky Heřmanic k sólu Roman György, na jeho finální přihrávku ale Jan Zifčák nedosáhl a rychlejší byl brankář hostů.

Mnoho spálených tutovek

V 8. minutě o sobě dali poprvé v zápase vědět hosté. Po chybě Cálka se dostal před velkým vápnem domácích k míči Varkoček, jeho tvrdá střela zazvonila naštěstí pro domácí jen o břevno bezmocného Ludvíka Zifčáka.

Domácí hráči byli lepším týmem v poli i před brankou soupeře. V 16. minutě byl znovu v akci Kamil Kocúr, jehož střelu z hranice jedenáctky zkrotil gólman hostů až na brankové čáře. Heřmanice to zkoušely, ale do nebezpečných příležitostí se nedostávaly. Centry a standardní situace likvidoval bez potíží domácí gólman Zifčák.

Ve 29. minutě našel Kučera naběhnuvšího Holčáka, ten ale v šestnáctce hostů na rozchytaného brankáře Šráčka nevyzrál. Břidličná se snažila, ale marně. Ve 41. minutě to zkusil dalekonosnou střelou Cálek, strážce svatyně hostů byl na místě a míč vyrazil na roh. Před přestávkou ještě pálil zdálky hostující Michalák, branku Břidličné ale netrefil.

Na druhé straně zakončil první půli brankovou příležitostí Michal Kocúr, míč mezi čtyři tyče také nedostal.

Nepřekonatelný gólman hostí

Druhá polovina utkání se stala soubojem domácích hráčů nejen s vynikajícím Šráčkem v bráně hostů, ale i s vlastní nemohoucností v koncové fázi. Ve 47. minutě šel sám na brankáře Heřmanic Roman György, gólman hostů ale bravurně zakročil stejně, jako o dvě minuty později proti vyložené příležitosti Holčáka. V 50. minutě podnikly ojedinělou útočnou akci Heřmanice, po střele Hudečka kvality prokázal i domácí brankář.

V rozmezí 60. a 61. minuty se mohl mezi střelce zapsat střídající Minich. Nejprve po centru Kučery netrefil a poté nezakončil ani ideální přihrávku Holčáka. Tlak Břidličné sílil, ale bezbrankový stav se hlavně díky brankáři hostů neměnil. V 63. minutě se napřáhl k ráně z dvaceti metrů Holčák, jeho tvrdá střela skončila opět v náručí gólmana hostů.

Aktivní, ale střelecky na prázdno vycházející Holčák se dostal do brankové příležitosti o další tři minuty později, gólman Šráček jej znovu vychytal.

Kučera trefil tři body

Vysvobození pro domácí kolektiv přinesla 69. minuta. Po pravé straně potáhl míč do velkého vápna Heřmanic domácí Holčák. Jeho přihrávka po sebe našla naběhnuvšího Kučeru, který střelou z hranice šestnáctky i za pomoci teče jednoho z obránců hostů dostal míč vrchem přes skvělého Šráčka do sítě, 1:0.

Vstřelený gól domácí ještě více nabudil, ale přesnost na jejich kopačky nepřišla. V 71. minutě šli sami na brankáře Heřmanic Kučera a po něm Holčák, ani jeden ho nepřekonal. V 73. minutě otřel míč o tyč branky hostů Minich po přihrávce Jahody.

Neuvěřitelná střelecká marnost domácí dále neopouštěla. V 78. minutě centroval Holčák a ani opora domácích Jiřičný hlavou zblízka netrefil. V 80. minutě pálil nebezpečně Kučera, famózní brankář Heřmanic vytlačil míč na roh.

Záchrana je blízko

Hosté v závěru vycítili šanci a nejprve zahrozili střelou Žitňanského a poté nebezpečně po standardní situaci Varkočkem, ani jeden branku Břidličné naštěstí pro domácí netrefil. Když si v závěru ještě na heřmanickém brankáři Šráčkovi vylámali zuby Holčák a po něm Cálek, tak se musel domácí kolektiv obávat o výsledek až do závěrečného hvizdu dobře řídících rozhodčích Karla Zelníka, Marka Kantora a Kamila Jahody.

Po nejtěsnějším vítězství se Břidličná posunula na třetí místo od konce, která by s jistotou znamenalo záchranu. Do konce jara ale schází ještě dvě kola a v tom nejbližším hraje Břidličná na hřišti ohrožené Polanky. „Každý to viděl, tak si může udělat obrázek. Co jsme dnes zahodili je až neuvěřitelné. Nakonec jsme těsně vyhráli a musíme hrát dále," řekl po utkání kouč Břidličné, Petr Kostelník.

TJ Břidličná - FC Heřmanice Slezská 1:0 (0:0)
Branka: 67. Kučera

TJ Břidličná: Ludvík Zifčák - Roman György, Jiřičný, Kladniček, Kamil Kocúr - Michal Kocúr (76. Kršek), Kučera, Jahoda, Cálek - Holčák, Jan Zifčák (58. Minich). Trenér: Petr Kostelník
Heřmanice Slezská: Šráček - Holecz (80. Košák), Rozsíval, Zoubek, Michalák - Schwarz, Hudeček, Paprota (46. Odehnal), Žitňanský - Varkoček, Šimáček