Tým složený z výrazných individualit v podzimní části soutěže hodně tápal, a tak vedení FK Krnov sáhlo ke změně. Mladého trenéra Petra Hrdličku střídá zkušený veterán Antonín Mura.

Kouč Mura má za sebou úspěšné působení v divizních soutěžích i v Moravskoslezské lize, v Krnově si od něj slibují zlepšené výkony a hlavně výsledky, které by tým pozvedly do popředí tabulky. Co od svého angažmá v Krnově očekává sám Antonín Mura?

Vy se oficiálně stanete trenérem FK Krnov od ledna.

Sice až od ledna, ale už pomaličku pracujeme na zkvalitnění kádru. Musíme doplnit některé posty.

Trvalo dlouho, než vás přemluvili, abyste šel do Krnova?

Samozřejmě to nebylo nějaké bleskové rozhodnutí, vzal jsem si čtrnáct dní, chtěl jsem zvážit všechna pro a proti. Jelikož jsem působil ve Valašském Meziříčí, tak jednoznačně pro Krnov hovořilo cestování.

Mám totiž v opatrování strýce, a když odjedu na trénink na tři hodiny, to je něco jiného, než když jsem odjel z domu v jednu a vracel jsem se v devět večer. Takže jezdit devadesát kilometrů nebo patnáct, to je rozdíl.

Co ještě hovořilo pro Krnov?

Tak už jsem v Krnově kdysi působil, je to fotbalový stánek, lidi tam na fotbal chodí ve velkých počtech. Věřím, že když se bude dařit, tak jich bude chodit ještě mnohem víc.

Když jsem tam tehdy přišel, tak hráli o záchranu v I. A třídě, pak to mužstvo vystoupalo až do divize a na fotbal chodilo šest set, sedm set lidí, což je úžasné, byly to daleko největší návštěvy v soutěži.

S předsedou FK Krnov Antonínem Hudským se znáte hodně dlouho, byl to další argument pro Krnov?

Dokonce jsem ho i trénoval (usmívá se). Ale ano, byl to další z důvodů. Samozřejmě jsme měli sezení s celým vedením, kde jsme si nastínili, jak by to mělo vypadat. Ve většině věcí jsme se shodli, tak jsme si plácli.

Předpokládám, že výsledky Krnova v podzimní části krajského přeboru jste pozorně sledoval.

Samozřejmě, navíc jsem se byl podívat i na většině domácích utkání. Krnov nemá špatné fotbalisty, ti kluci se mi líbí. Ale chtěl bych tu sestavu poskládat trochu jinak, než mí předchůdci.

Co podle vás tomu týmu chybělo na podzim?

Jak říkám, hráči jsou tam dobří, ale postově to nesedělo. Hráli pokaždé v jiné sestavě nebo na jiných postech, než bych si je představoval. Vždycky nemůžu spát, když třeba nemám levého záložníka, to nejde nahradit pravým záložníkem.

Ty kraje prostě musí jezdit, hráči musí být na ten svůj post zvyklí. Chyběl tam větší tlak do branky, centry z těch krajních prostorů.

Máte už teď vyhlédnuté nějaké posily, které by měly doplnit kádr?

Zatím nechci nějak předbíhat. Samozřejmě může se stát, že někdo přijde. Představoval bych si, že bychom posílili o tři, čtyři hráče. Ale konkrétní jména neřeknu, protože je momentálně nevím. Uvidíme, podle vývoje. Všichni mají přijít na první trénink, který bude 14. ledna, potrénují a do čtrnácti dnů řeknu, s kým počítám a s kým ne.

Budete brát v úvahu, kdo má kolik odehráno, nebo budou mít všichni stejnou startovní pozici?

Všichni budou na jedné čáře, vůbec nechci slyšet ty hlasy, ten na to má, a ten už ne. Všechno si rozeberu sám a během těch dvou měsíců tréninků před jarní částí soutěže si to utřídím.

Výsledky Krnova nebyly takové, na jaké tým podle jmen má.

Jedenácté místo je opravdu špatný výsledek. Krnov by měl okupovat určitě přední místa. Nedovolím si říct, že by měl být úplně nahoře, ale ta špice, do třetího, maximálně do čtvrtého místa by měla být reálná.

Jaký fotbal byste chtěl s týmem na jaře praktikovat?

Vyznávám útočný styl, aby padalo hodně branek. Musí se to líbit divákům, protože pak budou na stadion chodit. Chtěl bych těm klukům trochu vrátit chuť do fotbalu, aby hráli s maximálním nasazením, to na ten podzim trochu chybělo. Já to dělám možná trochu obyčejněji, ale každý trenér má svůj rukopis.

Jak dlouho vlastně už trénujete?

To vám řeknu úplně přesně. Když jsem začínal, bylo mi osmadvacet let, dneska mám padesát sedm. A za tu dobu jsem nevynechal ani půlrok.

A kde se vám za tu dlouho dobu trénovalo nejlépe?

Nejlépe bylo určitě tady doma v Albrechticích, vždyť jsme tady hráli šestnáct nebo sedmnáct let divizi. Druhá věc je ta, že mám na kontě postupy od I. B třídy až po tu divizi. Ve Vrbně postup, pak jsem byl chvilku v Krnově, tam byl taky postup, Muglinov postup do divize a v Mikulovicích postup až do 3. ligy. Takže každá štace měla něco do sebe.

Takže se dá říct, že jste postupový trenér.

No nikdy jsem nesestoupil. A chtěl bych, aby to tak i zůstalo (usmívá se).

Kolik týmů jste za svou trenérskou kariéru prošel?

Začal jsem doma ve Městě Albrechticích, pak Vrbno, tam jsem byl rok. Krnov dva roky, pak jsem byl v Muglinově a zpátky v Albrechticích, Mikulovice a Valašské Meziříčí. Snad jsem na nic nezapomněl.

Vzpomenete si na nějakou hráčskou osobnost, kterou jste trénoval?

Třeba René Formánek, který dlouhá léta hrával ligu v Synotu nebo Příbrami, Marcel Cudrák starší, kterého jsem měl v Krnově a za půl roku šel do Vítkovic, a bylo jim mnohem víc.

Jméno Cudrák figurovalo v Krnově ještě nedávno. Marcel Cudrák mladší hrál v Krnově loni, ale pak odešel do Německa. A když odešel, odešly výsledky. Byl to klíčový hráč?

Byl to klíčový hráč na svém postu. To je šikovný fotbalista, navíc krajní záložník, jak má být. Kraj musí jezdit, musí připravovat šance a to on dělal. Když on odešel, tak na těch postech hrál pokaždé někdo jiný a to se pak hraje těžko.

Je sice ještě brzy, ale jakého umístění byste chtěl s Krnovem dosáhnout v této sezoně?

Určitě se posunout víc nahoru, v této situaci nejméně do pátého místa. Samozřejmě kdyby to šlo, tak bych chtěl skončit i druhý (usmívá se).

Krnov je oproti jiným týmům specifický svými fanoušky. Návštěvy jsou největší v krajském přeboru.

Mělo by jich chodit ještě víc, ale toho docílíte, když hrajete dobře. Hodně jich chodilo, když hrál Krnov divizi, ale když na konci soutěže tým výsledkově tápal, ubylo jich. Divák chce, aby se vyhrávalo, aby se hrálo v popředí, nestačí mu, že se hraje dobře. Kdyby hrálo mužstvo I. A třídu a bylo na špici, tak diváci chodí taky.

Myslíte, že současný kádr má i na vyšší soutěž? Na krajský přebor má totiž Krnov v týmu „hvězdy" jako Švrček nebo Prčík.

Švrčka jsem měl v Mikulovicích, ten hrál se mnou třetí ligu a vždycky jsem byl s jeho výkony spokojen. Do současného kádru Krnova není třeba moc sahat, aby šel nahoru.

Sázíte radši na zkušenější hráče nebo na mladé?

To musí být vyrovnané, vyvážené. Musí to být ideální mix zkušenosti a mládí.

Krnov je největší město v regionu, není pro něj krajský přebor trochu málo?

Určitě je, tady by měla být minimálně divize, nejlépe třetí liga. Totéž je třeba případ Bruntálu. Když to jde v takových dědinách, jako jsou Mikulovice, tak to musí jít i tady. Samozřejmě ten fotbal v těch vesnicích nemůžete utáhnout deset nebo patnáct let. Rozpočet obce na to nestačí, ale kdyby se hrála vyšší soutěž v Krnově, tak si myslím, že lidi by si větší podporu města vyžádali.

Trošku odbočíme od Krnova. Vy jste z Města Albrechtic, tak co říkáte na místní fotbal?

Pořád jsem ve výboru fotbalového klubu a určitě chceme z I. B třídy postoupit výš. Každopádně ale musíme posílit. Tým teď šlape, přivedli jsme tady hráče ze Zlatých Hor. Škoda, že odešel Přecechtěl, protože to byla mašina na góly, což nám v tom konci podzimu chybělo. Ale pokud se povede kádr přes zimu doplnit, tak I. A třída nebo i krajský přebor by nemusel být nereálný.

To by přibyla konkurence v regionu.

Nemyslím si, že konkurence. Pro hráče, který se neuchytí v kraji nebo potažmo třeba v divizi a jde na hostování, tak je lepší, když se jde rozehrát do I. A třídy, než někam níž. Je dobře, že funguje spolupráce mezi Albrechticemi a Krnovem. Už to tak je i v mládeži, kluci chodí na střídavá hostování.