„Neposlali jsme ho tam, abychom byli zajímaví. Zaslouží si to. Je to jediný mladý hráč, u něhož nevidíte problémy a který se vyrovnal chlapskému fotbalu i tempu,“ poznamenal kouč Zdeněk Ščasný.

Ladislav Vízek.
Nejznámější hospodský v zemi. Vízek dával pivo i zadarmo

Pozor: o Hložkovi není řeč jen tak: stal se z něj nejmladší sparťan, který kdy vyběhl na prvoligový trávník. O několik měsíců předstihl zraněného Václava Kadlece, dále i někdejší opory Tomáše Juna, Martina Kleina či Ladislava Krejčího.

Odmítl i Manchester

Talentovaný teenager přitom už v Praze nemusel být. V létě, jak pro Sport uvedl agent Pavel Paska, se po něm vyptávali giganti jako Bayern, Manchester City, Liverpool nebo Ajax. Hložek však zvolil jistější „cestu sparťana“.

Udělal dobře, přední český klub v něm vidí budoucnost. „Je gólový, pracovitý a silný na míči, správně se rozhoduje,“ chválil Ščasný. „Pokud s ním budeme dobře pracovat, mohl by z něj vyrůst velký hráč.“

Nasazením nadějného útočníka se rudí osamostatnili na třetí pozici v zajímavé statistice: do hry totiž ve své historii poslali devět hráčů, kteří ještě neoslavili plnoletost. Lépe jsou na tom jen Slavia (12) a Baník (11).

Náhrada za Šurala

Je možné, že Hložek v budoucnu nahradí Josefa Šurala. Osmadvacetiletý reprezentant se trápí, navíc vypadl ze základní sestavy a spekuluje se o jeho odchodu.

Fotbalové utkání Evropské ligy mezi celky SK Slavia Praha a FC Girondins Bordeaux  20. září v Praze. Jaromír Zmrhal.
Špatný podzim. České fotbalové kluby v Evropě ztrácejí

Bývalý útočník číslo jedna nemá čistou hlavu kvůli vyjednávání o nové smlouvě. Nenastoupil ani v sobotu, i když z odlišného důvodu: za jeho absencí stálo zranění.

„V pátek po tréninku přišel, že ho bolí achilovka, což potvrdili i doktoři. Nebyl stoprocentní, nemělo smysl, aby jel a situace se ještě zhoršila,“ vysvětlil Ščasný.

Více téma Šural rozvíjet nechtěl, pouze prozradil: „Hložek dostal šanci i proto, že Šural nebyl k dispozici.“

Mladý fotbalista sice během své premiéry mnoho nestihl, může však být klidný. Jistě za klubové „áčko“ nehrál naposledy.

Jan Sýkora v zápase s Kodaní
Slávistický navrátilec Jan Sýkora: Prý jsem měl na penaltu hlavu moc nízko