„Je to úžasná euforie. Po těch všech pádech, které jsem zažil, zase přišly dobré zprávy. Zavládla u mě taky nová motivace, velká chuť se do toho kolotoče zase vrátit, strašně mi to chybělo. Možná, že pauza mi pomohla i v tom, že mám větší radost, že jsem zase zpátky v tréninkovém procesu a můžu být zase s klukama na hřišti," řekl Lischka.

Kouč Slovácka Martin Svědík
Martin Svědík: Proti Bohemians jsme bojovali. Nemůžu klukům nic vytknout

Na Lischkovy problémy se srdcem se přišlo při prohlídce ve Spartě, kam měl v zimě z Jablonce zamířit. Nakonec z přestupu sešlo a reprezentant do 21 let musel přerušit kariéru. V únoru podstoupil čtyřhodinovou kardiochirurgickou plastiku aortální chlopně.

Severočeský klub teď na svém webu uvedl, že se jednadvacetiletý obránce připojil k týmu a v letní přípravě bude bojovat o místo v kádru aktuálně čtvrtého celku tabulky.

„To, co Davida postihlo, byl pro něj, jeho blízké a pro nás všechny veliký šok. Jsme rádi, že jeho operace byla úspěšná. Držíme mu palce, aby se brzy zase vrátil na ligové trávníky,“ řekl výkonný ředitel kubu Petr Flodrman.

Ondřej Čelůstka.
Čelůstka o smrti Šurala: Běhá mi mráz po zádech. Je tady ponurá nálada

„Provedli jsme kardiochirurgickou plastiku aortální chlopně, která Davidovi umožňuje vrátit se k vrcholovému sportu. Kdybychom udělali klasickou náhradu chlopně, David by sice mohl normálně pokračovat dál v životě, ale už by nemohl být vystaven větší fyzické zátěži. Tenhle zákrok, při němž se použije živá tkáň, mu ale návrat mezi fotbalové profesionály umožňuje,“ vysvětlil lékař Štěpán Černý. „Testy, které už David podstoupil, ukazují, že se jeho tělo chová jako zdravé a je připraveno na vrcholový sport.“

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky AC Sparta Praha  a 1. FC Slovácko 5. srpna v Praze. Josef Šural.
Miliony vzkazů a slz pro Šurala. Šilhavý: Byl to skromný a poctivý kluk