Webové platformě Football Leaks se údajně do ruky dostalo obrovské množství dokumentů a elektronické komunikace, které tyto zprávy potvrzují. Bohatým klubům, které by pravidla finanční fair play porušily, hrozilo v nejhorším případě až vyřazení z evropských pohárů.

Záložník Viktorie Plzeň Jan Kopic.
Záložník Plzně Jan Kopic: Bouřlivou kulisu mám rád

Tato pravidla byla nastavena proto, aby se kluby nezadlužovaly a nebo nepřijímaly veškeré finance od sponzorů s vazbami na jejich bohaté majitele. Kluby mají zkrátka vycházet s vyrovnaným rozpočtem. 

Finanční fair play mělo být údajně porušena kluby, jejichž vlastníci jsou bohatí šejkové z Kataru či Spojených arabských emirátů. Infantino měl dovolit, aby ohodnotily sponzorské smlouvy výš, než byla jejich skutečná hodnota. V případě klubu z Manchesteru mělo jít o desítky milionů eur a u francouzského velkoklubu údajně šlo dokonce až o stovky milionů eur. 

Infantino se brání

Infantino veškerá obvinění hluboce odmítá a na svou obhajobu uvádí, že jde o kampaň od lidí, kterým se nelíbí jeho reformy. „Když jsme začali s reformami, bylo mi jasné, že budu mít proti sobě silný odpor, především od těch, kteří už nebudou moci hanebně profitovat ze systému, jehož byli součástí. Ale o to víc mě to motivuje, abych pracoval na naplnění svého cíle, jímž je zlepšení a rozvoj fotbalu na celém světě,“ uvedl švýcarský funkcionář.

Jednou z jeho reforem byla úprava etického kodexu, která výrazně omezila funkce etické komise. Ta nyní například nemůže zahájit předběžné vyšetřování funkcionářů bez souhlasu šéfa vyšetřovací komise. 

Jsi lepší než Ronaldo? Porovnej se s hvězdami.
Jste lepší než Ronaldo? Porovnejte se! Zapojte svůj klub do projektu Deníku

Autor: Lukáš Foff