„Pokud máme být na sebe nároční, určitě ji nemůžeme považovat za úspěšnou. Nemá cenu si nic nalhávat. V první třetině jsme se pohybovali kolem třetího místa, bohužel ve druhé jsme dosáhli výsledkových nezdarů a dostali se tam, kde se momentálně nacházíme,“ říká trenér kolínského celku Jaroslav Havrda.

Jaké jsou klady a zápory první poloviny?
Určitě převažují zápory, trápila nás koncovka a poztráceli jsme body se soupeři, které bychom měli porážet. Na druhou stranu mužstvo vždy ukázalo charakter a zabralo, když to bylo potřeba.

Kolín je třetím nejhorším týmem, co se týká střílení gólů. V patnácti kolech jste jich nastříleli pouze patnáct. Kde hledat příčiny?
Bohužel nás to trápilo celou podzimní část. Finální fáze byla doslova katastrofální. Vše je dáno kvalitou, koncoví hráči prostě nejsou, a pokud máte možnost na hráče dosáhnout, nedisponujete takovými finančními prostředky, aby se vám ho podařilo získat. V tréninku jsme se střelbě věnovali, hráli průpravné hry a průpravná cvičení, pak už to bylo o hlavách hráčů.

Hodně zvláštní bilanci máte v zápasech doma a venku. Před vlastními diváky jste byli vůbec nejhorší, naopak na hřištích soupeřů čtvrtí nejlepší. To je netradiční obrázek.
Ano, pořádný paradox. Místo, abychom doma získávali „povinné body“, vozili jsme je z hřišť soupeřů. Už jsme si něčím obdobným prošli v minulé sezoně, ale to jsme disponovali trochu jiným mužstvem. Věřím, že v jarní části bude vše zapomenuto a mužstvo to našim fanouškům vrátí a bude se rehabilitovat za podzimní nezdary.

V sezoně došel váš zápas pětkrát do penaltového rozstřelu. Čtyřikrát jste z něho odešli jako vítězové, prohráli jste až ten poslední doma proti Čáslavi. Jak často trénujete penalty a kdo je jejich nejlepší exekutor?
Ani nijak zvlášť, vždy jen na předzápasovém tréninku. Každý hráč zahrává minimálně jednou a další hráči, kteří jsou na penalty určeni, vícekrát. Každý, kdo nepromění, platí do kasy. Myslím si, že disponujeme technickým mužstvem a hráčů, kteří jsou schopní proměňovat, máme více. Ale víte, jak to je. Přijde momentální okamžik, který vám dokáže ovlivnit samotnou exekuci a stane se, že prostě hráč nepromění.

Říká se, že penalta se nedá chytit, jenom špatně kopnout. Souhlasíte?
Pokud se to říká, asi je to pravda, ale já říkám, že samotnou exekuci vám ovlivňuje i psychika, obava o výsledek a tak dále.

Určujete na penalty hráče sám, nebo to necháváte na nich. Kdo, jak se cítí?
Vždy sám.

V Kolíně trénujete dva roky. Jak byste tuto část zanalyzoval?
Nechám analýzu na vedení klubu, ale jsem soudný a zároveň pokorný. Vím, jakých chyb jsem se dopustil a beru je jako ponaučení do další práce, i když jsem vždy pracoval dle nejlepšího vědomí a svědomí.

V průběhu sezony jste mi naznačoval, že možná po podzimní části skončíte a přesunete se do role sportovního ředitele. Jaká je aktuální situace ohledně vaší osoby?
Ano, je to tak. Zápas v Kratonohách byl mým posledním na kolínské lavičce. Uvidíme, jakým směrem se vydáme a jakými kompetencemi budu v klubu disponovat. Věřím v lepší zítřky kolínského fotbalu a na novou roli se těším, i když už dnes vím, že je tato role velice zavazující a že mou osobu a mé nejbližší spolupracovníky čeká hodně práce. Ale zároveň to beru jako výzvu.

Co stálo za tímto vaším rozhodnutím?
Časové důvody.

Už máte nástupce?
Jsme ve fázi, že finalizujeme jednání.

Z kolika trenérů jste vybíral?
Kandidátů bylo víc a žádné jednání nebylo jednoduché. Jde nám o filozofii a nastavení určitých principů. S někým si rozumíte více, s někým méně, ale určitě jde o to, aby byl nový trenér pracovitý a své trenérské angažmá bral minimálně profesionálně, i když se jedná o amatérskou úroveň.

V FK Kolín budete působit v nové roli. Co bude vaše náplň práce?
Jednání se sponzory, tvorba hráčského kádru a hráčských smluv. Dále se uvidí, jaké kompetence dostanu od nejužšího vedení.

Je vidět, že pro kolínský klub žijete. Na jakou úroveň byste ho chtěl dostat? Jakou máte vizi?
Těší mě podpora vedení a chci to vedení vrátit a pomoci kolínského fotbalu tam, kam patří, minimálně do ČFL. Vše se ale odvíjí od finanční stability klubu. Co se týká tvorby strategických plánů a vize, až samotný čas ukáže, jak moc úspěšní budeme. Není to otázka nejbližších dnů, ale spíše měsíců a je potřeba trpělivosti, i když to je jedna z vlastností, kterou tolik neoplývám. Nicméně, budu ji potřebovat.

Kdy začíná příprava a co bude její náplní?
Měli bychom přípravu započít kolem 9. ledna. To již bude v kompetenci nového trenéra.