Vláda v pátek rozhodla o nákupu 2000 lůžek od dvou českých výrobců, v Letňanech z nich bude použita čtvrtina. "Ostatní lůžka půjdou do našich skladů a část ještě necháme v meziskladu u výrobce. Vedle společnosti Linet nám je dodává také firma Proma Reha. Oba jsou to čeští výrobci. Většinu nám dodají do tří týdnů," uvedl dnes Švagr. Ze společnosti Linet v Želevčicích na Kladensku vyjely první vozy s lůžky pro stát dnes ráno, do Letňan je dopravily před 09:00. Firma Proma Reha z České Skalice na Náchodsku své výrobky podle informací ČTK začne dodávat příští týden.

Zleva ministr zdravotnictví Roman Prymula, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš.
Vláda uzavřela služby a maloobchod. Volný pohyb omezila na nákup či do práce

Švagr dnes novinářům v Letňanech řekl, že lůžka bude do polní nemocnice přivážet pouze Linet, aby se na místě nekombinovali dva dodavatelé. Linet celkem dodá SSHR 1618 lůžek, firma Proma Reha 382. Z nich 1500 budou standardní plně polohovací lůžka, zbylých 500 pak lůžka vyšší kategorie určená pro jednotky intenzivní péče. Polní nemocnice v Letňanech bude vybavena standardním typem postelí, v případě potřeby je ale Linet připraven je vyměnit za vyšší kategorii.

Bleskový nákup

Nákup 2000 lůžek by měl stát vyjít na 107 milionů korun bez DPH. "Jde o bleskový nákup. V pátek ho schválila vláda. Rychle jsme oslovili dominantní výrobce v ČR. V pondělí jsme podepsali smlouvy. A dnes už máme první lůžka," řekl dnes Švagr.

Lůžka do Letňan dovezla společnost Linet, která zajistila i pracovníky na jejich sestavení. Podle Švagra je součástí smlouvy dohoda, že až nebudou v Letňanech potřeba, firma je opět doveze do svého výrobního závodu, kde je vydezinfikuje a zabalí pro dlouhodobé skladování.

Zásoby krve.
Zásob krve mají v Kladně dostatek, požadavky na kovidovou plazmu zatím nejsou

Kromě nově zajištěných lůžek má správa ve svých skladech dlouhodobě 2500 lůžek, z toho 1000 modernizovaných. Podle informací ČTK mají i nadále sloužit jako "železná zásoba". Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) minulý týden uvedl, že tato lůžka neodpovídají standardům. Podle Švagra jsou to lůžka "pro polní podmínky".

S českou jedničkou na trhu zdravotnických lůžek, firmou Linet, jednal o možné dodávce minulý týden premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ředitele firmy Tomáše Koláře vyjádřil premiér zájem o 4000 lůžek. Švagr dnes na dotaz ČTK řekl, že aktuálně SSHR dostala za úkol pořídit 2000 lůžek. Pokud by dostala další požadavek, začne o něm s výrobci jednat.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes po jednání vlády potvrdil, že zakázka byla snížena na 2000 lůžek. "Vzhledem k tomu, že výroba nějakou dobu trvá, pro nás zatím není smysluplné kupovat více lůžek, protože by byla dodána třeba v horizontu měsíce. Máme v státních hmotných rezervách lůžka, která sice jsou velmi stařičká, nicméně byla by aspon nějaká," uvedl.

V nemocnici budou umístěni pacienti na doléčení

O výstavbě polní nemocnice bylo rozhodnuto na konci minulého týdne, potřebný materiál vojáci začali přivážet o víkendu. Hlavní část dorazila v pondělí, zbylé části armáda doveze do pátku. Pokud bude zařízení spuštěno, bude mít charakter nemocnice následné péče, umístěni v něm tak budou pacienti na doléčení. Sloužit by také mohlo pro pacienty, kteří ještě budou v karanténě.

Nemocnice v Letňanech by měla být spuštěna v okamžiku, když dojdou kapacity v "kamenných" nemocnicích. Zařízení bude oficiálně provozovat Nemocnice na Bulovce, která si část letňanského výstaviště pronajala. Na místě ale budou nasazeni především vojenští lékaři a zdravotníci, které armáda v případě aktivace polní nemocnice stáhne z jiných nemocnic. Podle pátečního vyjádření Prymuly bude polní nemocnice v Letňanech záložní a nemusí být využita. Věří, že budou stačit zvýšené kapacity kamenných nemocnic.

Koronavirus - Ilustrační foto
Do „hlídání“ dětí rodičů potřebných profesí se zapojují i jídelny