„Jedná se o první CT přístroj instalovaný v České republice, který je vybaven unikátní technologií rekonstrukce CT obrazu s podporou AI - umělé inteligence. Můžeme tak dosáhnout, odstraněním šumu v rekonstruovaných obrazech, při opravdu nejnižší možné dávce záření, té nejvyšší možné kvality zobrazování, a tím i větší klinické jistoty při hodnocení všech standardních i speciálních CT vyšetření,“ vyzvedl přednosti novoměstského tomografu Otakar Pluhař ze společnosti AURA Medical, která nemocnici CT dodala.

Novoměstská nemocnice.
Policisty přivolají zdravotníci urgentního příjmu tlačítkem

Od roku 1993, kdy novoměstská nemocnice začala poskytovat vyšetření na počítačovém tomografu, je to už čtvrtý přístroj. Každý rok je na CT vyšetřeno okolo pěti set pacientů měsíčně. „Během této dlouhé doby došlo k významnému technickému pokroku, a na každém novém CT přístroji bylo možno vyšetřit zkoumanou oblast těla podrobněji a ve větším rozsahu, rychleji a s menší dávkou záření. Tím došlo též k výraznému rozšíření možností vyšetřování,“ řekla primářka novoměstské radiologie Martina Slámová.

Osmnáct milionů korun

Od nového přístroje si lékaři slibují zejména technickou jistotu bezproblémového provozu bez výpadků. „Zajistí pokračování CT diagnostiky v naší nemocnici v celém zaběhnutém širokém spektru vyšetření. Oproti starému přístroji je nutno vyzdvihnout především nižší dávku záření pacientovi během vyšetření, a to o šedesát procent. Přístroj je rychlý a výkonný s možností zobrazení 160 vrstev na jednu rotaci 360 stupňů, což má využití především při speciálních vyšetřeních jako jsou CT angiografie – zobrazení tepen. Nově nabízí možnost vyšetření mozkové perfuse v celém objemu mozku u cévních mozkových příhod, umožňuje kvalitnější provedení CT vyšetření věnčitých tepen, novinkou je též možnost subtrakce při vyšetření tepen a tím též kvalitnější zobrazení,“ vysvětlila vlastnosti nového přístroje Martina Slámová.

Tálský mlýn.
Žďár nabízí k pronájmu Tálský mlýn. Zájemci se mohou hlásit do konce března

Nové „cétéčko“ vyšlo nemocnici na více než 18 milionů korun, přičemž velká část nákladů byla uhrazena díky finanční injekci Kraje Vysočina, který je také zřizovatelem novoměstského nemocničního zařízení. „Kraj nám poskytl dotaci ve výši 5,4 milionu korun, což je třicet procent ceny nového CT, dále poskytl půjčku ke krytí 40 procent z celkových výdajů spojených s nákupem nového CT přístroje ve výši 7,2 milionu korun. Zbytek platíme z vlastních zdrojů,“ uvedla ředitelka nemocnice Věra Palečková. „Obnova i modernizace přístrojového vybavení nemocnic na Vysočině je jednou z priorit Kraje Vysočina, jako jejich zřizovatele. CT vyšetření je dnes už neoddiskutovaným standardem ve všech pěti krajských nemocnicích. Klademe velký důraz na kvalitu poskytované péče, proto je nutné zdravotníkům umožnit používání výhod a metod nejmodernějšího zařízení,“ vysvětlil motivaci kraje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.