Pak jí ale nepřišel ani důchod starobní, a když pátrala, co se stalo, dozvěděla se, že byla jako mrtvá vyřazena z evidence, a tudíž důchod nemůže pobírat. Mimo to na policii zjistila, že nemá ani platný občanský průkaz. 

„Po čtyřiceti letech práce to byl můj jediný příjem. Najednou jsem nemohla platit zálohy na energie, nikoho nezajímalo, z čeho mám platit poplatky, kde vzít na nákup. Než se ta záležitost vyřešila, ze stresu jsem onemocněla. Zhubla jsem za tu dobu o třicet kilogramů,“ líčila seniorka. 

Mostecký Chanov ožil novou aktivitou zaměřenou na zapojení obyvatel do zvelebování sídliště.
Už nejsme ghetto. Z mosteckého Chanova znějí hlasy o proměně

Jednoho dne se jí udělalo zle. Dlouho nechtěla obtěžovat děti, ale nakonec jí zavolaly sanitku. Během vyšetření zjistili, že je chudokrevná a trpí vnitřním krvácením. „Lékařka mi řekla, že jednou z možností je, že to způsobil stres,“ pokračovala Alenka Píšová. 

Vyřešení celé záležitosti trvalo dva měsíce. Po celou tu dobu zůstala bez příjmu. Musela se spolehnout na pomoc rodiny a úspory. Když jí pak zpětně vyplatili oba důchody, rovnou je vzala a zaplatila poplatky spojené s pohřbem manžela. Zase byla bez peněz. 

Anabáze ovšem pokračovala. Stále se nedokázala s něčím takovým vyrovnat. Nakonec zaslala na magistrát, k rukám primátora stížnost. Ten jí odpověděl, že mu nepřísluší zasahovat do výkonu státní správy, a že stížnost postoupili na centrální městský obvod. „Děkuji vám za důvěru, se kterou jste se na mne obrátila, ale jsem vázán právními předpisy, které mi nedovolují podílet se na řešení Vámi popisované a zdrcující záležitosti osobně,“ napsal jí primátor Ústí Petr Nedvědický v prosinci loňského roku. 

Třiatřicetiletá Pavla Božovská z Lišova neváhala pomoci dívce v nesnázích. Myslí si, že by si lidé měli vzájemně pomáhat.
Plačící dívku kolemjdoucí ignorovali. Pomohla jí poštovní doručovatelka

Starostka centrálního městského obvodu Hana Štrymplová jí odpověděla začátkem února. Vysvětlovala jí, že by bylo potřeba uvést ve stížnosti jméno a příjmení úřednice, na niž si chce stěžovat. Za těžkosti se jménem úřadu omluvila a zdůraznila závěrem, že na matriku si lidé stěžují velmi málo. „Při stovkách klientů za rok je ojedinělá a výjimečná, za rok 2020 byla vlastně jediná,“ uvedla ve své odpovědi. 

Najde se viník? 

Na úmrtním listu manžela je ale kromě razítka i jméno úřednice, která ho na matrice vyřizovala. „Při vyšetřování by tedy mohli začít u té konkrétní úřednice. Někde musí být v době elektronické komunikace zapsáno, kdo tu agendu s manželem a se mnou vyřizoval,“ poznamenala vdova Píšová. 

Nakonec si musela zařídit pomoc právníka. Rozhodně ale nechce na svém případu vydělávat. Stál ji každopádně nervy a stres, kus zdraví, a dokonce málem také zemřela, když začala vnitřně krvácet. „Čekala bych alespoň omluvu viníka. Když udělám chybu, přiznám ji a převezmu za ni odpovědnost,“ dodala k věci nešťastně seniorka.