„Stalo se nám to, co se nám ještě nikdy nestalo, přišlo to tak znenadání, všechny nás to sebralo, člověk vejde do učebny a nikoho nevidí, kam se všichni poděli, co je to zase za vtipy,“ rapuje jedna z učitelek ve videu, které dobývá svět internetu. Inspirací byla pedagogickému sboru ZŠ Parník rapovaná verze skladby Být stále mlád, kterou natočil Karel Gott s Leošem Marešem na melodii megahitu Forever young skupiny Alphaville. Českotřebovští ji věnovali „všem učitelům, kteří musí denně zažívat slasti i strasti distanční online výuky a všem jejich žákům, aby se zamysleli, že to s nimi učitelé nemají lehké, obzvláště v době koronavirové…“ A byla to trefa do černého. Skladba se po internetu šíří jako lavina. „Drazí kolegové, tak to je pecka, opravdu krásné, výstižné, prostě super, jsem nadšená. Je vidět výborná učitelská parta. Jen tak dál!“ neskrývá nadšení Dana Kubová. „Moc dobrá práce, obdivuju, že jste na to našli čas a sílu. Mně občas dochází obojí,“ dodává Lenka Nováková.

Ilustrační foto
Na léky si mohou lidé počkat doma

Že bude mít skladba tak obrovský úspěch, je pro českotřebovské učitele příjemným překvapením. „Takovou reakci jsme samozřejmě nečekali,“ říká ředitelka školy ZŠ Ústecká v České Třebové Pavlína Vomáčková. Video mělo být původně jen ilustrativním návodem dětem, jak mohou vypracovat jeden ze svých školních projektů. Skladba má ale tak silný pozitivní náboj, že oslovila i nepedagogickou veřejnost. „Kdo si ji pustí, melodii si brouká celý den,“ souhlasí Vomáčková.

Společná hymna učitelů

Na internetu dokonce zazněl i názor, že Učíme dál by měla být i společná hymna všech učitelů. „Učíme dál jak před koronou, učíme dál, online hodiny jsou v kalendáři a úsměv na tváři,“ společně zpívají českotřebovští učitelé, kteří natáčeli své pasáže buď v prázdných třídách, před školou nebo u sebe doma. Každý zvlášť na daný hudební motiv, sborový zpěv vznikl až ve výsledném klipu.

Nápadité a vtipné video zaujalo i starostku České Třebové Magdalénu Peterkovou, která je původní profesí taktéž pedagožka. Písničku už si pustila několikrát. „Mně osobně se velmi líbí, je důkazem velké kreativity a také soudržnosti učitelů. Na první pohled by se zdálo, že jde jen o humor, ale písnička je osobitým vyjádřením problémů, se kterými se učitelé v této nelehké době potýkají a s nimiž se musí vypořádat. Všem přeji hodně sil a věřím, že se brzy rozzáří okna nejen na ZŠ Ústecká v České Třebové,“ konstatuje starostka. Jak dodala, jako kantorka by se k takovému nápadu a jeho realizaci kdykoliv ráda připojila.

Možná to není poslední video, kterým českotřebovská škola šíří dobrou náladu po internetu. Pedagožka, která má na zdejší základce projekt na starosti, má prý již v hlavě další nápad, a tak není vyloučeno, že z Parníku „vypluje“ další pokračování.

Zdroj: Youtube