V zimní sezoně pracovníci a dobrovolníci Hnutí DUHA učinili překvapující objev v Lužických horách. Během tzv. Vlčích hlídek na fotopasti zaznamenali několikačlennou vlčí smečku, konkrétně čtyři různé vlky. „Přítomnost smečky v Lužických horách zapadá do celkového obrazu vývoje vlčí populace v České republice. Díky zákonné ochraně se vlci šíří do Čech od roku 2014, kdy byla potvrzena první česká smečka v Podbezdězí. Od té doby přibyla další osídlená území na našich hranicích,“ upřesnil Miroslav Kutal z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

Zdroj: Youtube

Před dvěma lety byl potvrzen první výskyt vlčího páru v této oblasti. Pohyb šelem v Lužických horách následně potvrdila i zima 2018/2019, kdy dobrovolníci zmapovali přítomnost alespoň tří zvířat.

Rudy Linka na loňském ročníku Bohemia JazzFestu v Liberci. Ten má tu čest být jedním z měst, kam světově známý kytarista zve své přátele -významné jazzové hudebníky i vycházející hvězdy. Letos však bude mít BJF trochu jinou podobu.
Rudy Linka: „Všichni jsme na tom úplně stejně“

Na Českolipsku se vlkům dlouhodobě daří. Do oblasti Ralska přišli v roce 2014 a od té doby se zde každoročně rozmnožují. Výjimkou nebyl ani loňský rok, kdy fotopast natočila čtyři nová vlčí mláďata.

„Důkazy o pohybu smečky máme i z poslední doby, uvidíme, zda se nám podaří prokázat rozmnožování i letos,“ řekla koordinátorka Vlčích hlídek Kristýna Fridrichová.

Na výskyt vlků se nově zaměří i v oblasti Českého ráje v návaznosti na nedávno sraženou vlčici nedaleko Turnova. Její tělo v lednu zaměstnanci CHKO Český ráj převezli ke zkoumání expertům z České zemědělské univerzity v Praze. „Pro místní zájemce o monitoring výjimečně proběhl úvodní seminář Vlčích hlídek už v únoru. Jeho součástí byly přednášky o životě velkých šelem, způsobu jejich monitoringu nebo také praktická pochůzka se stopováním v terénu,“ doplnila Fridrichová. Hnutí DUHA také pomáhá chovatelům v Českém ráji zabezpečit stáda před útoky vlků. Loni organizace zajistila finanční podporu chovatelům ovcím a krav hospodařícím pod Troskami. Ti si ještě před příchodem šelem pořídili dva pastevecké psy a elektrické ohradníky.

Návštěvníci oslav mohli zažít, jak se jezdilo veřejnou dopravou v dobách, kdy v Kamenickém Šenově vzkvétal sklářský průmysl a lokálka funěla do kopců na rozhraní Lužických hor a Českého středohoří.
Virus zhatil spoje pro turisty. Není jasné, jestli vyjedou

Kvůli koronaviru došlo ke zrušení víkendové akce Vlčích hlídek pro dobrovolníky. „Nicméně monitoring vlků, rysů i medvědů probíhá v celé republice i nadále díky našim zaměstnancům a dobrovolníkům, kteří žijí v oblastech výskytu velkých šelem,“ upřesnila Kristýna Fridrichová s tím, že je limituje uzavření hranic se všemi sousedními státy. Zbylé aktivity jako přednášky a účast na akcích s infostánkem přesunuli do on-line světa.