Před ženiným podvodným jednáním varovala Pavla Kudláčková z úřadu městské části. „Scénář je pokaždé stejný. Pracuje s fotkami bytů, které jsou volně dostupné na facebookových stránkách. Zároveň lidem posílá i falešné dokumenty jménem našeho úřadu,“ řekla. Až když zájemce o byt odešle zálohu a kontaktuje radnici, zjistí, že naletěl, protože tam o ničem neví.

Mezinárodní letiště Brno-Tuřany
Kvůli zlému tušení nahlásil bombu na brněnském letišti, hrozí mu tři roky

Úřad městské části podle Kudláčkové ví o čtyřech lidech, kteří podvodnici na falešné kauci dohromady zaplatili více jak deset tisíc korun.

Plná moc

Podle odborníků je důležité, aby si lidé při hledání bydlení pečlivě zkontrolovali, zda jednají s člověkem, který má právo byt pronajmout či prodat. „ Pokud tvrdí, že jedná jako zástupce úřadu či majitele bytu, měl by být schopný prokázat se plnou mocí nebo smlouvou o zastupování,“ upozornil realitní makléř společnosti Gaute Jakub Farář.

Svatopluk Bartík
Bartík má Zemanovi dát čtvrt milionu korun. Navíc napíše omluvný dopis

Žádost o městský byt by lidé měli vždy řešit oficálně se zástupci úřadu. „Vybrané zájemce o byt sami telefonicky kontaktujeme, případně jim zašleme doporučený dopis. Všechny další podrobnosti o smlouvě řešíme s lidmi osobně na úřadě,“ dodala Kudláčková. Zároveň upozorňuje, že před podpisem nájemní smlouvy úřad nikdy nepožaduje žádné peníze na kauci nebo rezervaci bytu.

Úřad už podal kvůli podvodům trestní oznámení. Policie se včera k vyšetřování kauzy nevyjádřila.