"Úraz skialpinisty jsme měli nahlášený před jednou hodinou odpolední. Do Obřího dolu vyrazila jedna naše posádka na skútrech. Vezli si lyže, aby se na nich mohli dostat do nepřístupného terénu, zdravotnické a lavinové vybavení. Další kolegové, kteří se pohybovali na Sněžce a Studniční hoře, se vydali na místo na skialpinistických lyžích," popisoval cestu k pondělnímu zásahu Tomáš Novák.

V Obřím dole v Krkonoších spadla lavina. Místo zachytil v pondělí ráno trutnovský fotograf Miloš Šálek.
Pád laviny: Skialpinisté neudělali chybu, tvrdí špičkový horolezec Groh

"Já jsem čekal v Peci na naší stanici na přílet vrtulníku. Jakmile dorazil, zavěsil jsem se pod vrtulník a letěl na laně. Když jsme byli nad místem události, tak jsem slanil na zem ke zraněnému a ve stejný čas dojížděli na místo naši záchranáři na lyžích," dodal.

Fakt, že se při transportu houpal na laně ve velké výšce, ho nevyvedl z míry. “Už jsem na to zvyklý, takhle to trénujeme,” poznamenal.

Pod metrovou masou sněhu

Po příchodu prvních záchranářů do Obřího dolu záchranáři zjistili, že se jedná o lavinovou nehodu a v místě může být více zraněných či zasypaných osob. "Muž, který nebyl zasažený lavinou, seděl na laviništi. Potvrdil nám, že v lavině je další zasypaná osoba. Kolegové zahájili pátrání pomocí lavinových vyhledávačů. Já jsem letěl zpět na stanici do Pece se zraněným mužem, kde se ho ujala zdravotnická záchranná služba," líčil Tomáš Novák.

Na místo tragické události v Obřím dole v Krkonoších letěly dva vrtulníky záchranářů.
FOTO: V Krkonoších se utrhla lavina, zahynul sedmnáctiletý skialpinista

Členové Horské služby přibližně po pěti minutách pátrání nalezli pod sněhem díky lavinovým vyhledávačům sedmnáctiletého skialpinistu, který byl zavalený zhruba pod metrovou masou sněhu. Členové Horské služby ihned po vykopání lyžaře zahájili resuscitaci a po příletu lékaře na místo pokračovali v rozšířené resuscitační péči. Přes veškeré úsilí nedošlo k obnově srdeční aktivity a lékař konstatoval smrt.

Pády lavin nejsou v Krkonoších neobvyklé. Aby však zasypaly a usmrtily člověka, to se přihodilo po šesti letech. "O to více musíme zásahy v lavině trénovat, abychom byli na takové situace dobře připravení a zásadní je také spolupráce všech zúčastněních záchranářů na místě nehody," řekl Tomáš Novák z Horské služby v Peci pod Sněžkou.