Ski areál Vaňkův kopec s cílem nezkrachovat otevřel navzdory vládnímu zákazu sjezdovku už před několika dny. Ve středu pak provozovatele dorazili podpořit příznivci iniciativy Chcípl PES. Majitel ski areálu Martin Kafka je zplnomocnil k provozování vleku, a když krátce před polednem dorazila policejní kontrola, „z obliga“.

I přes vládní nařízení ski areál Vaňkův kopec spustil provoz vleku, 31. ledna 2021 v Horní Lhotě.
Vaňkáč stále jede, zákaz nezákaz. Provozovatelé areálu v nouzi prosí o příspěvek

„Šlo to zcela mimo majitele. Náš člen Jakub Olbert dostal plnou moc a vyjednával s policií. Patnáct minut se dohadovali, kdo má pravdu, a poté jej zadrželi. Nakonec jsme se domluvili, oni nám jej vrátili, a my jsme zastavili vlek,“ popsal Deníku na Vaňkově kopci zakladatel iniciativy Chcípl PES Jiří Janeček. S ohledem na zaplněný svah se ale vlek brzy opět rozjel. „Budeme situaci dále monitorovat,“ upozornila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Lyžování na Vaňkově kopci s iniciativou Chcípl PES 3. února 2021Lyžování na Vaňkově kopci s iniciativou Chcípl PES 3. února 2021Zdroj: Deník/Petr Jiříček

Chcípl PES: Takhle ne!

Janeček, sám majitel minipivovaru, s provozovateli soucítí. I proto jej těší, že na Vaňkův kopec opět dorazily stovky lidí. „Vždyť museli vypsat veřejnou sbírku, aby měli na elektřinu. Takhle to přece nemůže fungovat!“ láteří Janeček, proč objíždí zemi a podporuje podnikatele. Vyzývá také vládu, aby všem podnikatelům s omezenou činností bezodkladně zaslala sedmdesát procent tržeb z minulého období.

Dobrovolník horské služby Michal Vávra připravuje čtyřkolku, 30. ledna 2021 na Ovčárně.
Tito lidé zachraňují v Jeseníkách životy. Jak vypadá den s horskou službou

„Jen tak to mohou přečkat. Jaký význam vůbec má zavřít sjezdovku? Lidé jsou venku, je tady zima, jsou na lyžích a daleko od sebe. A načerpají pozitivní energii, dnes tolik potřebnou. Přece nemohou pořád sedět doma, po roce už ne!“ hřmí Janeček.

Martin Kafka byl, po sedmi policejních kontrolách z uplynulých dní, tentokrát jen v roli pozorovatele. „Strany si vyjasnily právní kroky. Zplnomocnění k provozování vleku byl prostředek, jak dosáhnout svých práv. Už s námi bylo zahájeno správní řízení, jen doufám, že se to víc nevyhrotí,“ řekl Deníku Kafka, který je pevně odhodlán udržovat areál pro lyžaře a provozovat jej až do konce zimy.

Lidé zaplatili elektřinu

I proto, aby opět měl z čeho zaplatit fakturu za elektřinu. Ve veřejné sbírce, která byla fakticky předprodejem skipasů na příští sezonu, mu dorazilo na účet 457 plateb v celkové výši přes 277 tisíc korun, z čehož mohl obratem zaplatit fakturu za prosincovou elektřinu. Ta jej, jak dokládá uveřejněnou fakturou na webových stránkách, vyšla na 335 tisíc korun – při povětšinou zavřeném areálu bez tržeb.

„Všem nesmírně děkujeme. Sbírku jsme ukončili ve stejný den, kdy jsme uhradili fakturu. V nejbližších dnech však dorazí další faktura za leden, která bude ještě vyšší. Uvidíme, co přinese poslední týden a tato akce a v jakém budeme stavu,“ řekl Deníku Kafka, který nevylučuje, že kolem 20. února, kdy se bude blížit splatnost nové faktury, opět požádá veřejnost o pomoc.